Ivanović sa O ‘ Brajanom / - FOTO: MVP/VLADA CRNE GORE
19/02/2024 u 16:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović-O’Brajen: Ekonomski dijalog jača veze Crne Gore i SAD-a

Ocijenivši važnim to što se nastavak inicijative za unaprjeđenje ekonomske saradnje dešava nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore, istakao je da „posebno raduje i ohrabruje interesovanje američkih partnera i kompanija za ulaganje u Crnu Goru, a koje je istaknuto i u susretima na najvišem nivou“

Prijateljski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država prepoznaju se, ne samo na političkom, već i na radnom nivou. Dodatno učvršćujemo naše partnerstvo i savezništvo, kroz intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije, poručeno je sa sastanka u okviru Ekonomskog dijaloga između Crne Gore i SAD, koji su otvorili ministar vanjskih poslova Filip Ivanović i pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejms O‘Brajen, a prisustvovali su i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đelošaj, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, ministar javne uprave Maraš Dukaj i ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović.

Spajić sa O‘Brajenom: Očekujemo više investicija i turista iz SAD

- Ovaj proces predstavlja trajnu, institucionalizovanu vezu dvije države. Uvjeren sam da kroz već identifikovane, zajedničke vrijednosti i prioritete saradnje, stvaramo čvrst okvir za dodatno osnaživanje našeg partnerstva. Ekonomskom dijalogu između Crne Gore i SAD današnjim sastankom dajemo novu energiju, a ova inicijativa će doprinijeti daljem razvoju sveukupnih bilateralnih odnosa - kazao je Ivanović.

Ocijenivši važnim to što se nastavak inicijative za unaprjeđenje ekonomske saradnje dešava nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore, istakao je da „posebno raduje i ohrabruje interesovanje američkih partnera i kompanija za ulaganje u Crnu Goru, a koje je istaknuto i u susretima na najvišem nivou“.

image

Ivanović sa O‘Brajanom

- FOTO: S.MATIć/VLADA CRNE GORE

Sa tim u vezi, ministar je ocijenio da novi, politički stabilan ambijent i odlučnost za nastavak sveukupnih i ekonomskih reformi, podrazumijevaju i kreiranje povoljnijeg poslovnog i investicionog okruženja, čemu su nadležni resori posebno posvećeni.

- Podržavamo Crnu Goru u njenim naporima da se pridruži Evropskoj uniji i raduje nas svaki vaš uspjeh na tom putu - kazao je pomoćnik državnog sekretara O’Brajen.

On je izrazio očekivanje da će građani biti zadovoljni intenziviranjem ekonomske saradnje između Crne Gore i SAD, a da četiri radne grupe koje su formirane na nivou Vlade predstavljaju snažan osnov za jačanje poslovnih veza između dvije zemlje.

Nakon sastanka u okviru Ekonomskog dijaloga, ministar Ivanović i pomoćnik američkog državnog sekretara imali su radni ručak, tokom kojeg je bilo riječi i o drugim temama i saradnji, na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. Ocijenjeno je da Crna Gora i SAD imaju odlične odnose, koje karakteriše dugogodišnje prijateljstvo i savezništvo u okviru NATO.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim globalnim izazovima i krizama sa kojima se svijet suočava, istakavši važnost savezničke saradnje i ujedinjenog djelovanja međunarodne zajednice u pravcu rješavanja konflikata diplomatskim putem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:08