Džudi Rajzing Rajnke i Filip Ivanović / - SASA MATIC
07/11/2023 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović: Posvećeni smo članstvu u NATO-u i ispunjavanju obaveza iz evropske agende

Ministar vanjskih poslova razgovarao sa ambasadorkom SAD, Njemačke, Češke i šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori

Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Savezne Republike Njemačke, Češke, kao i šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Na sastanku sa ambasadorkom SAD-a Džudi Rajzing Rajnke bilo je riječi o prioritetima 44. Vlade na vanjskopolitičkom planu, kao i daljim koracima u pravcu snaženja sadržajnih bilateralnih odnosa i unapređenja ekonomske saradnje.

Ministar Ivanović je istakao da su SAD saveznik i najvažniji spoljnopolitički partner, te naglasio da "ostajemo posvećeni članstvu u NATO-u i ispunjavanju obaveza iz evropske agende, sa ciljem što bržeg i sveobuhvatnijeg sprovođenja neophodnih reformi". Dodao je i da će Crna Gora nastaviti da se u potpunosti usaglašava sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije.

Ambasadorka Rajnke je naglasila značaj ispunjenja vladinih obaveza da sprovede reforme nužne za pristupanje EU, posebno u području vladavine prava, kao i da ostane u potpunosti usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

- Napredak u ovim oblastima će odrediti tempo napredovanja Crne Gore na evropskom putu - kazala je Rajzing Rajnke.

image

Sa njemačkim ambasadorom

- SASA MATIC

U razgovoru sa ambasdorom SR Njemačke Peterom Feltenom, ministar je podsjetio da evropska integracija i napredak u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 ostaju ključni prioritet Vlade, te još jednom zahvalio na inicijativi Njemačke da se u Berlinu prethodne sedmice razgovara o politici proširenja i na taj način iskaže otvorenost prema prijemu novih država.

- Vjerujem da će Crna Gora dokazati svoju odlučnost da ubrza evropski put ispunjavanjem ključnih preduslova, koji će pregovaračkom procesu dati dodatni zamah - istakao je ministar.

Felten je kazao da je podrška Njemačke evropskoj budućnosti Crne Gore neupitna i izrazio zadovoljstvo što je i nova Vlada, kao svoj prioritet, postavila reforme koje za cilj imaju da Crna Gora napravi iskorak ka EU.

Ocijenio je da tome doprinosi i posvećenost razvoju dobrosusjedskih odnosa i afirmaciji regionalne saradnje, u čemu Crna Gora može poslužiti kao primjer.

image

Hrebičkova i Ivanović

- SASA MATIC

I tokom sastanka sa ambasadorkom Češke Janinom Hrebičkovom u fokusu razgovora bila je evropska agenda. Ministar  Ivanović je zahvalio na kontinuiranoj podršci Češke reformskim i demokratskim procesima u Crnoj Gori, kao i pomoći na političkom i ekspertskom nivou u procesu pregovora sa EU. Ambasadorka Hrebičkova je izrazila zadovoljstvo jasnom

evropskom orjentacijom nove Vlade, kao i privrženošću usaglašavanju sa vanjskom politikom EU. Obostrano je ocijenjeno da su bilateralni odnosi odlični i sadržajni, a bilo je riječi i o mogućnostima širenja ekonomske, kao i saradnje u oblastima odbrane, obrazovanja i kulture.

image

Ivanović i Vag

- SASA MATIC

Susret sa šeficom Misije OEBS-a Dominik Vag bio je prilika da se ukaže na snažno strateško partnerstvo koje je Crna Gora izgradila sa OEBS-om. Ministar Ivanović je kazao da se saradnja sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori temelji na otvorenoj komunikaciji i zajedničkim naporima u ključnim oblastima djelovanja, istakavši da je usvajanje demokratskih standarda uz podršku OEBS-a, doprinijelo realizaciji obaveza iz pregovaračkog procesa sa EU.

Vag je izrazila zadovoljstvo realizacijom programa i projekata u Crnoj Gori, naglasivši da glavni ciljevi Misije ostaju da pomogne u jačanju demokratskih kapaciteta institucija, promoviše bezbjednost i slobodu medija i novinara i doprinese jačanju sistema dobrog upravljanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:11