Ivanović i Fajon / - MVP
27/03/2024 u 14:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović: Pridruživanje EU jedini siguran put za stabilnost regiona

Pridruživanje Evropskoj uniji (EU) jedini je siguran put za stabilnost i prosperitet regiona, a Evropi je više nego ikad potrebno jedinstvo i udruženost, poručio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

On je, na konferenciji za novinare sa slovenačkom ministarkom vanjskih poslova Tanjom Fajon, rekao da su odnosi Crne Gore i Slovenije odlični i da ih karakteriše istorijska bliskost i sadržajna bilateralna saradnja, praćena dinamičnim političkim dijalogom.

Ivanović je, kako je saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova, naglasio da Slovenija ima posebno mjesto na razvojnom putu Crne Gore.

- Kao država koja je otvorila prvo diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori 2006. godine, nastavila je da bude pouzdan partner i oslonac, kasnije i kontakt zemlja u procesu evroatlantske integracije i do danas, promoter i snažan zagovornik evropske budućnosti Crne Gore, kazao je Ivanović.

On je ponovio da je punopravno članstvo u EU strateški cilj Crne Gore i prioritet na čije ostvarenje je u potpunosti fokusirana aktuelna Vlada, ali i cijelo društvo.

- To je zajednički proces i cilj kroz koji želi da prođe oko 80 odsto naših građana. Taj, izuzetno visok procenat je ujedno vjetar u leđa i dodatna obaveza, a mi smo odlučni u namjeri da ubrzamo pregovore i, u što skorijem roku, završimo svoj dio posla, naveo je Ivanović.

On je istakao da je Crna Gora zahvalna Sloveniji na dosljednom i proaktivnom pristupu politici proširenja, kao i političkoj i ekspertskoj podršci u reformskim procesima.

- Upravo zahvaljujući podršci partnera, kao zemlja koja je najviše odmakla u pregovorima, nastojimo biti što uspješniji u ispunjavanju obaveza iz evropske agende i mislim da to članice Unije prepoznaju, rekao je Ivanović.

Ivanović u Ljubljani: Podrška C5 zemalja što skorijem članstvu u EU

Kako je kazao, prepoznata je i važnost, potreba i geostrateški značaj snažnog prisustva EU na Zapadnom Balkanu.

- Pridruživanje Uniji jedini je siguran put za stabilnost, prosperitet i dalji razvoj regiona, a danas, više nego ikada, evropskom kontinentu potrebno je jedinstvo i udruženost, poručio je Ivanović.

On je naveo da su izazovi sa kojima se suočavaju Evropa i svijet i rastuće prijetnje globalnoj stabilnosti, potvrdili da je zajedništvo najbolji odgovor na krize koje prijete međunarodnom poretku zasnovanom na vladavini prava.

Ivanović je istakao da su u Sloveniji, za takve pozicije, uvijek nailazili na razumijevanje i podršku.

- Tako je i u aktuelnom trenutku, kada imamo novi zamah u pregovorima koji Crna Gora, kao država predvodnica u integracionom procesu, želi da iskoristi, rekao je Ivanović.

On je dodao da vjeruje da će svaki napredak Crne Gore biti pozitivan signal i za ostale zemlje kandidate.

Ivanović je, govoreći o odluci EU da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, kazao da je to još jedan korak bliže zajedničkoj, evropskoj budućnosti regiona.

On je građanima Slovenije čestitao 20 godina članstva u NATO-u i EU.

- Stečeni ugled i zaslužena reputacija koju Slovenija danas uživa u okvirima EU i NATO podsticajni su i za dalje demokratsko sazrijevanje i napredak Crne Gore, kaže se u saopštenju.

Navodi se da Crna Gora slijedi put koji je Slovenija trasirala prije dvije decenije.

- Danas smo, skoro sedam godina, saveznice u NATO-u, a nadam se, da ćemo u skoroj budućnosti, moći da brojimo i zajednički staž ununtar EU, rekao je Ivanović.

On je poručio da, do tada, Crna Gora i Slovenija nastavljaju da jačaju veoma dobre bilateralne odnose i bliske veze.

- Ida koristimo brojne sličnosti naših zemalja i prirodne potencijale kao pokretače napretka i razvoja, dodao je Ivanović.

On je kazao da je sa Fajon razgovarao i o neophodnosti jačanja multilateralizma, kao i o aktivnostma Slovenije kao aktuelne nestalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN).

- Taj izuzetan uspjeh slovenačke diplomatije i države u cjelini, tema je za koju smo posebno zainteresovani, a istovremeno i inspiracija za Crnu Goru, imajući u vidu da smo mi istakli kandidaturu za 2026. i 2027. godinu, rekao je Ivanović.

On je pozdravio saradnju dvije države u oblasti obrazovanja, navodeći da je to izuzetan potencijal za dalje unapređenje bilateralnih odnosa.

Fajon je, kako je saopšteno iz Ministarstva, poručila da će Slovenija nastaviti da podržava Crnu Goru.

- Urađeno je puno, Crna Gora napreduje na evropskom putu, očekuje se da uskoro krene u zatvaranje poglavlja i dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) u junu, rekla je Fajon.

Ona je kazala da će Slovenija sa Crnom Gorom dijeliti iskustva za kandidaturu za nestalnu članicu SBUN.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:29