/ - FOTO: MVP
04/12/2023 u 17:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Ivanović sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije

U fokusu razgovora bili su jačanje bilateralnih odnosa i vanjskopolitički prioriteti Vlade

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović se danas sastao sa ambasadorima Kosova, Bugarske, Slovačke i Mongolije. U fokusu razgovora bili su jačanje bilateralnih odnosa i vanjskopolitički prioriteti Vlade.

image
- FOTO: MVP

Ivanović je danas, u razgovoru sa ambasadorkom Kosova Arijanom Žerkom Hodžom ocijenjeno je da su Kosovo i Crna Gora prijateljske, susjedne zemlje, posvećene kontinuiranom snaženju bilateralne saradnje u brojnim oblastima, kao i afirmaciji aktivnog učešća u regionalnim inicijativama.

"Sagovornici su istakli da se odnosi dvije zemlje temelje na principima međusobnog razumijevanja i poštovanja, te da su dodatno ojačani zajedničkom evropskom perspektivom", navode u saopštenju MVP-a.

image
- FOTO: MVP

Tokom sastanka sa bugarskim ambasadorom Stefanom Dimitrovim, šef crnogorske diplomatije je ukazao na značaj unapređenja saradnje u mnogim oblastima od zajedničkog interesa, poput turizma, obrazovanja, naučne, digitalne i kulturne diplomatije.

Ukazano je na značaj podrške koju Bugarska, kao prijateljska, saveznička i partnerska država, pruža Crnoj Gori na njenom integracionom putu, uz spremnost da se saradnja dviju država dodatno intenzivira.

O evropskom putu Crne Gore, kao apsolutnim prioritetom 44. Vlade, te važnosti podrške zemalja članica, ministar Ivanović je razgovarao i sa ambasadorom Slovačke Borisom Gandelom.

image
- FOTO: MVP

Posebno je ukazao na značaj grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana" koja se zalaže za bržu integraciju zemalja regiona u EU, a u kojoj je i Slovačka. Istovremeno, izraženo je zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima, a sagovornici su se saglasili da jačanje ekonomske saradnje treba da bude u fokusu u narednom periodu.

Na sastanku sa ambasadorom Mongolije na nerezidentnoj osnovi Midžidorom Cengcengom, istaknuta je spremnost da se unaprijedi saradnja dvije, geografski udaljene, ali prijateljske države. Obostrano je izražen interes za intenziviranjem kontakata u oblastima turizma i kulture, te ukazano na značajan potencijal snaženja veza kroz multilateralne forume i organizacije.

image
- FOTO: MVP

Sagovornici su pozdravili i nedavno imenovanje počasnog konzula Mongolije u Crnoj Gori, koje predstavlja potvrdu posvećenosti snaženju bilateralnih odnosa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 16:47