Вучуровић / Срђа Бољевић
28/09/2021 u 14:00 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из владајуће коалиције одговорили Бошњачкој странци: Мањине могу у Владу, али не у мањинску

Концепт мањинске владе као излаз из актуелне политичке кризе потпуно нереалан, казао је Вучуровић за "Дан"

За посланике власти учешће мањина у реконструисаној Влади очекивано је и пожељно, али не и мањинска влада. Посланик Демократског фронта (ДФ) Јован Вучуровић казао је за "Дан" да је концепт мањинске владе као излаз из актуелне политичке кризе потпуно нереалан.

– То jе потпуно нереално очекивање, али и jедно несвакидашње понашање оних коjи су учествовали у власти Мила Ђукановића. ДФ ће радити у Влади коjа не укључуjе Демократску партију социјалиста (ДПС), а такав избор jе неопходан да направе и они коjи треба да схвате да се десио 30. август прошле године. Тада смо, након 30 година, ослободили Црну Гору jедне диктатуре и зато вjеруjем да нико нема право да нас враћа уназад – казао је Вучуровић.

Понавља и да су и у ДФ-у од почетка сматрали да је добро да мањине буду у Влади.

– Ми смо, иначе, због превазилажења подjела у Црној Гори, према БС-у били коректни и позивали на jедну врсту помирења, а и даље сматрамо да jе добро да мањине буду дио реконструисане Владе, а не да оваквим изjавама провоцираjу људе коjи су гласали за промjене. Управо jе оваква изjава провокациjа, и то не само партиjска него и провокациjа усмjерена према народу коjи jе годинама трпио тортуру, а сад треба поново да буде изложен малтретирању, овога пута од неке фантомске мањинске владе – каже Вучуровић.

Функционисаће све без ДПС-а

Када jе риjеч о партиjама коjе представљаjу мањине, како каже Мартиновић, оне су у ту Владу свакако добродошле, као што су, уосталом, биле од првог дана када су им, са више страна, упућивани искрени позиви.

– У међувремену се ту ништа ниjе промиjенило. Али и мањинске партиjе и сви остали чиниоци политичког живота у држави треба да буду свjесни тога да ће Влада и убудуће функционисати без ДПС-а. Вjеруjем да jе оваква концепциjа Владе блиска и мањинским партиjама, с обзиром на то да су неке од њих jавно истакле да заговараjу концепт окупљања свих проевропских снага, што ДПС у старту дисквалификуjе – наводи Мартиновић.

Како закључује, наjављена реконструкциjа Владе, коjа ће услиjедити, може бити искоришћена као добар повод да мањинске партиjе потврде приврженост окупљању на таквом принципу, коjи jе у потпуности прихватљив и Влади и партиjама владаjуће већине.

Претходно је из Бошњачке странке поручено да је концепт мањинске владе, кроз окупљање свих проевропских снага, веома добар излаз из политичке кризе. Лидер БС-а Ервин Ибрахимовић сматра да садашња влада ниjе у стању да очува мултиетнички склад.

image

Мартиновић

-DEMOKRATE

Посланик Демократске Црне Горе Владимир Мартиновић казао је за "Дан" да се ових дана у jавности пласираjу различита очекивања и жеље у вези са будућом структуром Владе.

– Више пута смо истакли да ће постоjећа Влада траjати до 2024. године, као и да она може бити реконструисана и освjежавана, али никако на начин коjи подразумиjева, у било каквим назнакама, учешће ДПС-а – каже Мартиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:18