Амбасадор Вилан / Амбасадор Вилан-Амбасадор Вилан
15/05/2021 u 22:37 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Израел очекује подршку у борби против тероризма

Разговарамо са нашим пријатељима у црногорској влади, као и другдје широм Европе и свијета. Очекујемо подршку свих земаља у нашој борби против терористичке кампање и ракетних напада на Израел, казао је Вилан

Амбасадор Израела у Црној Гори Јахел Вилан рекао је за "Дан" да очекује подршку свих влада, укључујући и црногорску, праведној израелској борби против терористичке организације Хамас. Вилан је казао да се Израел бори против тероризма и да терористи наносе штету и палестинском народу.

– Да будем прецизнији, ово је сукоб Израела и Хамаса, јер Хамас је терористичка организација која не само да наноси штету Израелу, она изнад свега наноси штету палестинском народу у Гази и другдје. Ситуација је таква да је Хамас у понедјељак једнострано почео ракетне нападе на Израел. Јасно је да је преко 2.000 ракета досад испаљено на Израел, али, у ствари, преко 300 их је пало на подручја која насељавају Палестинци. Зар то није доказ да Хамас ради против интереса и безбједности палестинског народа? Без сумње, значајан број убијених у Гази страдали су од Хамасових пројектила. Та терористичка организација чини ратне злочине на два фронта – напада наше цивиле, што је против међународних ратних конвенција, зна се да је намјерно убијање цивила забрањено. Онда, користе своје цивиле као људски штит и када нападамо снаге које испаљују ракете, они то раде из густо насељених подручја. На основу нашег ранијег искуства, циљамо само војне мете, попут Хамасовог штаба и њихових објеката за производњу ракета. Имамо добре податке са терена, што нам знатно помаже. Није лако, али то је дио објашњења зашто све ово траје дуже него што би то било очекивано – истакао је Вилан.

Супротставити се екстремизму

Амбасадор Вилан је рекао да разумије поступке и изјаве палестинских амбасадора широм свијета, али да од њих треба видјети солидарност у борби против тероризма.

– Очигледно је да и палестински народ пати од Хамаса, а не само Израел. Очекујем од палестинских амбасадора да буду на истој страни као и ми. Видите шта се дешава на Западној обали: тамо је мирно јер су људи схватили шта је у њиховом интересу. Желимо рећи јасно не екстремизму. Надамо се да ће се људи широм свијета супротставити терористичким акцијама Хамаса – казао је Вилан.

Како тврди, када израелске снаге гађају неке веће зграде, дају јасна упозорења људима, да се склоне како не би било цивилних жртава. Он је нагласио да Израел сада очекује да пријатељске земље и народи покажу солидарност и подршку у борби против тероризма.

– Врло отворено ћу рећи ми разговарамо са нашим пријатељима у црногорској влади, као и другдје широм Европе и свијета. Очекујемо подршку свих земаља у нашој борби против терористичке кампање и ракетних напада на Израел. Нема разумног оправдања за такве терористичке акте. Ми предузимамо само дефанзивне акције против Хамаса, ништа нисмо започели, бранимо се, спроводимо одбрамбене операције. Свака солидарност са народом Израела од пријатељских влада, попут црногорске владе, врло је важна. Свака подршка нам је веома значајна. Вољели бисмо да видимо гестове подршке и, изнад свега, отпор Хамасу због свега што они раде – истакао је Вилан.

М.В.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

<p>Ilustracija</p>

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

25. april 2024 17:34