Европска комисија / - Википедија
19/10/2021 u 16:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извјештај Европске комисије: Нема напретка у области црногорског правосуђа

У извjештаjу се наводи да примjена кључних правосудних реформи стагнира, као и да су ову годину обиљежиле тензиjе и неповjерење међу политичким актерима

Црна Гора ниjе постигла напредак у области правосуђа, а имплементациjа кључних правосудних реформи стагнира, оциjењено jе у овогодишњем извjештаjу Европске комисиjе (ЕК) за Црну Гору.

У извjештаjу, коjи jе обjављен данас, наводи се да примjена кључних правосудних реформи стагнира, као и да су ову годину обиљежиле тензиjе и неповjерење међу политичким актерима.

У документу се оцjењуjе да су "усиjани односи и неповjерење" подстицали честе ескалациjе и додатно погоршали политичке подjеле.

Резултати парламентархих избора су, како се наводи, промиjенили динамику између државних органа и указали на потребу за равнотежом у питањима вjерских заjедница и етничке припадности, коjа су „доминирала политичком агендом током извjештаjног периода“.

„Трвење између извршне и законодавне власти успорило jе реформске напоре“, наводи се Извjештаjу ЕК.

Оцjењуjе се да jе напредак у реформи изборног правног оквира био спор, усљед „почетних кашњења и периодичних боjкота“.

„Скупштина jе смиjенила предсjедника Државне изборне комисиjе (ДИК) у jуну, а именовање новог предсjедника jе jош увиjек на чекању у Скупштини“, наводи се у документу.

У извjештаjу се оцjењуjе да су портребни континуирани напори за повећање професионалности, транспарентности и одговорности ДИК-а.

Из ЕК су констатовали да правни оквир и даље предвиђа одржавање локалних избиора у различито вриjеме, што, како су оциjенили, доводи до стања готово сталне предизборне кампање на националном и локалном нивоу.

„Остаjе да се обезбиjеди вjеродостоjан, независан и ефикасан институционални одговор на такозвану „аферу Коверта““, наводи се у извjештаjу.

Из ЕК су навели да jе недостатак конструктивног ангажмана свих парламентарних актера сприjечио смислен политички диjалог, и додатно поларизовао политички амбиjент.

„Боjкот пленарних сjедница већине посланика, из редова опозициjе и владаjуће већине, узроковао jе обуставу одлучивања у Скупштини током ове године“, каже се у извjештаjу.

У извjештаjу се оцjењуjе да jе Скупштина побољшала транспарентност рада, као и да jе генерално поjачала своjу законодавну и надзорну улогу.

„Владаjућа већина jе често иницирала или доносила законе по убрзаном поступку, без потребних jавних консултациjа и без одговараjућег узимања у обзир захтjева из процеса приступања ЕУ“, додаjе се у извjештаjу.

Из ЕК су саопштили да Скупштина тек треба да покаже у пракси своjу посвећеност европском програму реформи и побољша координациjу са Владом у погледу законодавних инициjатива.

„Скупштина би требало да оjача професионалне и стручне капацитете административног кадра и побољша политичку заступљеност жена“, наводи се у документу.

Садашњи састав Скупштине jе без преседана у историjи Црне Горе, сматраjу у ЕК додаjући да jе међупартиjски и друштвени консензус о реформама везаним за ЕУ, од кључног значаjа за напредак у европским интеграциjама.

Из ЕК су казали да Скупштина до сада ниjе могла да осигура потребну двотрећинску већину за важна судска именовања, па су кључне функциjе правосудног система и даље попуњене на принципу вршилаца дужности.

Они су, када jе риjеч о управљању, оциjенили да постоjи потреба за „jачањем учешћа заинтересованих страна и Владиних капацитета за спровођење реформи“, и констатовали да су жене су на челу четири министарства од њих 12.

„Нови састав чини прва експертска Влада у Црноj Гори, а само мjесто потпредсjедника Владе припада лидеру jедне политичке партиjе“, наводи се у извjештаjу.

У документу се оцjењуjе да jе преговарачка структура значаjно ослабљена оставком или смjеном 110 њених чланова, укључуjући 16 преговарача за поглавља и 24 шефа радних група.

„Већина ових кључних позициjа и даље jе упражњена. Под новим руководством, нека од кључних министарстава ниjесу показала довољно посвећености и конструктивног ангажмана у процесу приступања Униjи“, навели су из ЕК.

Они су истакли да се улога цивилног друштва препознаjе и промовише, али и да jе потребно побољшати правни и институционални оквир, како би се оjачала сарадња између државних институциjа и цивилног друштва у контексту приступања ЕУ.

Из ЕК сматраjу да jе Црна Гора умjерено спремна за реформу jавне управе, као и да jе у овоj години постигнут ограничен напредак.

„Промjена власти и парламентарне већине озбиљно jе погодила државну службу. Измjенама Закона о државним службеницима и намjештеницима снижени су услови за компетентност, независност и запошљавање државних службеника засновано на заслугама“, наводи се у извjештаjу.

Из ЕК су оциjенили да jе потребна снажна политичка воља за ефикасну деполитизациjу jавног сектора, оптимизациjу државне управе и спровођење приниципа одговорности руководилаца.

Црна Гора jе, како се оцjењуjе, и даље умjерено спремна за примjену правне тековине ЕУ и европских стандарда у области правосуђа и основних права и укупно jе постигла ограничен напредак у погледу одговорности.

„Ниjе постигнут напредак у области правосуђа, а имплементациjа кључних правосудних реформи стагнира. Jош увиjек недостаjе одлучна политичка посвећеност, потребна за деблокирање важних сегмената тих реформи“, наводи се у извjештаjу.

Упркос проактивниjем приступу Агенциjе за спречавање корупциjе (АСК), како су оциjенили из ЕК, корупциjа jе и даље распрострањена у многим областима и изазива забринутост.

Црна Гора jе наставила да испуњава правне обавезе из домена људских права, навели су из ЕК додаjући да и даље постоjе изазови када jе риjеч о њиховоj ефикасноj имплементациjи.

Како jе саопштено, остварен jе ограничен напредак у области слободе изражавања, а Црна Гора jе достигла одређени ниво спремности у борби против корупциjе.

„Дjелимично су испуњене прошлогодишње препоруке о сузбиjању и спречавању корупциjе. Потребно jе побољшати биланс остварених резултата у погледу заплиjене и одузимања имовине“, наводи се у документу.

Из ЕК су навели да jе АСК показала проактивниjи приступ под новим руководством, али да су и даље присутни изазови у погледу независности Агенциjе, одређивања приоритета, селективног приступа и квалитета њених одлука.

„Корупциjа jе и даље присутна у многим подручjима. Потребна jе снажна политичка воља за ефикасно рjешавање тог питања, као и за снажни одговор кривичног правосуђа на корупциjу на високом нивоу“, каже се у извjештаjу.

Црна Гора jе умjерено спремна у борби против организованог криминала, казали су из ЕК додаjући да jе постигнут одређени напредак у испуњавању прошлогодишњих препорука.

„Броj предмета организованог криминала коjи су истражени и процесуирани наставио jе да расте, а броj предмета о коjима jе пресуђено на судовима готово се утростручио“, констатуjе се у извjештаjу.

Из ЕК су казали да међународна полициjска сарадња наставља да даjе резултате, са до сада незабиљеженим запљенама дроге у иностранству, додаjући да капацитети за рjешавање шверца дувана и прања новца jош увиjек ниjесу на очекиваном нивоу.

„Црна Гора мора да риjеши одређене системске недостатке у систему кривичног правосуђа, укључуjући и начин на коjи се предмети организованог криминала рjешаваjу на судовима“, рекли су из ЕК.

Они су истакли да jе потребно побољшати ефикасност истрага о прекомjерноj употреби силе од стране органа реда и о злочинима из мржње.

„Рањиве групе, укључуjући Роме и Египћане, те особе с инвалидитетом, и даље се суочаваjу с више облика дискриминациjе и потешкоћама у остваривању своjих права у управним и судским поступцима“, рекли су из ЕК.

Они су казали да жене и даље доживљаваjу неjеднакост у учествовању у политичком и jавном животу и приступу запошљавању и економским могућностима.

„Родно засновано насиље и насиље над дjецом и даље су питања коjа озбиљно забрињаваjу. Случаjеви етнички и вjерски мотивисаних напада, злочина из мржње и говора мржње наставили су да се повећаваjу“, навели су из ЕК.

Они су оциjенили да приступ правди, посебно за угрожене групе, тек треба да се побољша.

„Измjене и допуне Закона о слободи вjероисповиjести усвоjене су након ограничених, а не потпуно инклузивних консултациjа с вjерским заjедницама“, рекли су из ЕК.

Црна Гора jе постигла одређени ниво спремности у области слободе изражавања, рекли су из ЕК додаjући да jе држава само дjелимично испунила прошлогодишње препоруке.

Из ЕК су евидентирали помаке у истрази о оружаном нападу на истраживачког новинара из 2018, истичући да преостаjе да се осигура потпун и ефикасан судски одговор на таj случаj и друге важне стариjе предмете.

Они су подсjетили да jе Влада jе основала нову ад хок /ад хоц/ комисиjу за праћење насиља над медиjима, додаjући да се jош ниjе у потпуности или ефикасно позабавила важним препорукама претходне комисиjе.

Из ЕК су истакли да jе потребно додатно ограничити ефекате дезинформациjа, онлаjн узнемиравања и говора мржње, уз старање да те мjере несразмjерно не ограниче слободу изражавања.

У извjештаjу се наводи и да jе, након именовања новог савjета РТЦГ-а и накнадних промjена руководства, jавни сервис jе почео да приказуjе политички разноликиjи садржаj.

Како jе оциjењено, медиjска сцена и даље високо поларизована и „често обиљежена политички пристрасним и неуравнотеженим извjештавањем“.

Из ЕК су казали да постоjи велико учешће страних медиjа из региона, што jе било посебно запажено у изборним периодима, додаjући да су механизми саморегулациjе и даље су слаби.

Црна Гора jе, како су рекли, остала конструктивно посвећена билатералним односима са другим земљама, иако су, с порастом националистичке реторике, билатерални односи са Србиjом били нарушени тензиjама.

„Што се тиче способности Црне Горе да преузме обавезе чланства, у многим областима се одвиjао значаjан посао на усклађивању и припреми за имплементациjу правне тековине ЕУ, иако спориjе него раниjе“, каже се у извjештаjу.

Jачање административних капацитета за примjену правне тековине ЕУ остаjе важан изазов, рекли су из ЕК додаjући да jе хитно потребно да се поново изграде функционалне преговарачке структуре.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 22:42