/ FOTO: DAN, ARHIVA
04/12/2021 u 09:13 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јањушевић: Сви су очекивали више од Владе

Имали су намјеру да праве владу експерата, која је више личила на кризни менаџмент, казао је он

Највећа слабост у функционисању Владе јесте велико неповјерење од стране парламентарне већине која ју је изгласала. То је велика кочница за рад у пуном капацитету и испуњавање циљева које су себи задали. Такође, мислим да се нијесу адаптирали на затечено стање, на ту заоставштину која је остала иза вишедеценијске власти у Црној Гори, и ту су настајали велики проблеми, казао је у изјави за "Дан" Драгиша Јањушевић, програмски директор Центра за политичку едукацију, поводом године дана од формирања владе Здравка Кривокапића.

Он сматра да је дошло и до конструкционе грешке.

– Имали су намјеру да праве владу експерата, која је више личила на кризни менаџмент. Велика министарства су спојили у једно и на крају смо добили само 12 министарстава. Уз непостојање алтернативе за поједине министре, на примјер још увијек немамо министра правде, као и велике политичке кочнице, било је доста пратећих елемената који су утицали на рад Владе и ометали је да ради у пуном капацитету – оцијенио је Јањушевић.

Према његовом мишљењу, с друге стране покушана је санација негативне социоекономске слике.

– Имамо најављен и Маршалов план и пројекат "Европа сад", који би знатно требало да унаприједи живот грађана. Проблем је било и формирање буџета за 2021. годину. Влада је формирана почетком децембра, па је проблем што се ишло на привремено финансирање, што јој је отежавало рад – указао је Јањушевић.

Како је истакао, овакво стање није изненађујуће, с обзиром на то да је Црна Гора земља која је још увијек у транзицији.

– Први пут имамо промјену власти, послије 30 година, тако да су то све очекиване појаве. Вјероватно су и они очекивали више, грађани су свакако очекивали много више, али је ово нека реалност са којом су суочени. Функционисање система је кочила и чињеница што се није могло на квалитетан начин ући у избор Тужилачког савјета и Судског савјета, а имамо и Уставни суд који је малтене у некој врсти парализе. Није се могао постићи консензус око битних карика, тако да бих рекао да имамо и даље једну врсту парализе у том дијелу правосудне власти – закључио је Јањушевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 21:19