Лука Јанковић / - SNP
16/10/2021 u 14:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jанковић: Министарство спорта припада СНП-у

Управа за спорт и младе jе по подjели управљања ресорима припала СНП-у. Управа се изjедначава са Министарством за спорт и младе, за коjе сматрамо да мора буде саставни дио проширене владе, око коjе се преговара, казао jе Jанковић

Министарство за спорт и младе не може ући у подjелу ресора у реконструисаноj Влади, jер то мjесто већ припада Социjалистичкоj народноj партиjи (СНП), казао jе портпарол те партиjе Лука Jанковић.

Он jе,у интервjуу агенциjи МИНА, рекао да ће о сваком другом ресору водити разговоре и давати предлоге у циљу добиjања наjбољег модела Владе.

“Управа за спорт и младе jе по подjели управљања ресорима припала СНП-у. Уколико се подвуче паралела, Управа се изjедначава са Министарством за спорт и младе, за коjе сматрамо да мора буде саставни дио проширене Владе, око коjе се преговара”, казао jе Jанковић.

Jанковић jе поновио да jе однос премиjера Здравка Кривокапића према СНП-у некоректан и неозбиљан.

Он jе оциjенио да су реконструкциjа и унапређење рада Владе условљени промjеном таквог односа Кривокапића према СНП-у.

“Сваки наредни договор коjи се тиче промjене и унапређења условљен исправљањем претходне неправде и непоштовања договора искључиво на релациjи СНП-премиjер”, казао jе Jанковић.

Он jе истакао да су више пута поновили у jавним наступима да jе експримент експретске владе несупjешан и да jе зато и СНП jедан од инициjатора реконструкциjе.

„Сматрамо да, поред одређених експертских кадрова коjе jе предложио Кривокапић коjи су успjели да одговоре изазову од приjе скоро годину, у Влади се мораjу наћи и политичари из свих структура власти парламентарне већине“, навео jе Jанковић.

Тако би, према његовим риjечима, Влада добила легитимитет, а и додатно била оснажена.

Jанковић jе казао да се у СНП-у у потпуности не слажу са ставом Грађанског покрета УРА да Влада изричито мора бити екпертска и нестраначка.

„А и кадар ГП УРА, односно Абазовић, не потпада ни под jедну од двиjе наведене категориjе“, додао jе Jанковић.

Како jе казао, на основу њихове аргументаце у моделу Владе какав из УРА-е заступаjу не би могао да сjеди ни Абазовић.

Он jе оциjенио да jе реконстукциjе Владе потребна у што краћем периоду, како би то био основни покретач крупних промjена и реформи у Црноj Гори.

„Уколико уз непожељне и непотребне међупартиjске несугласице и тензиjе наставе и буду кочионик хитних промjена, сматрамо да краjњи рок треба да буде изгласавање буџета за 2022. годину“, казао jе Jанковић.

Jанковић jе поручио да ће свакако заузети став и дати све што jе у њиховоj моћи да до реконтруцкиjе дође у догледном наредном периоду.

На питање на чему би требала да се заснива реконструисана Влада, он jе казао да jе то тешко оциjенити.

„Имаjући у виду да се СНП на политичкоj сцени налази већ 24 година, и да смо предлагали неброjено платформи, на коjима би требала да почива прва демократска власт, jако jе тешко оциjенити то из овог момента“, рекао jе Jанковић.

Он jе навео да се ствари коjе су од круциjаног значаjа за превођење Црне Горе из „полу-приватне“ у демократску државу мораjу наћи на врху дневног реда.

Ту, како jе навео, спада Закон о пориjеклу имовине, пречишћавање и утврђивање бирачког списка, као и неопходне реформе у jавноj управи.

„Свакако модел управљања реконструисане Владе биће сложен због великог броjа политичких субjеката коjи сачињаваjу парламентарну већину уз, надамо се, и националне мањине“, додао jе Jанковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 21:06