Фото: УРА
01/07/2021 u 16:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јелушић и Зороњић траже контролно саслушање Митровића

Тема контролног саслушања односи се на најаву министра екологије, просторног планирања и урбанизма Ратка Митровића о оснивању државног Завода за просторно планирање и урбанизам

Посланице посланичког клуба Црно на бијело Божена Јелушић и Суада Зороњић поднијеле су иницијативу за контролно саслушање министра екологије, просторног планирања и урбанизма Ратка Митровића Одбору за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање којим предсједава Драган Краповић.

Тема контролног саслушања односи се на најаву министра екологије, просторног планирања и урбанизма Ратка Митровића о оснивању државног Завода за просторно планирање и урбанизам.

- Сматрамо да оснивање Завода који министар најављује прије усвајања новог Закона о просторном планирању и завршетка израде просторног плана Црне Горе (ППЦГ) је чист трошак и преурањен потез. У питању је потпуно погрешан редосљед корака јер тридесетак планова чија је израда у току свакако раде физичка лица. Тај нови Завод би фактички гладовао неколико мјесеци и био чист баласт за јавне финансије - наводе посланице посланичког клуба Црно на бијело у иницијативи.

Према њиховим ријечима, распоред којим треба ићи у израду оваквог пројекта почиње од хитне израде новог закона који се мора усвојити најкасније почетком наредне године.

- Тај закон мора да пропише које су нове категорије планских докумената и да их групише у стратешке и регулационе. Потом слиједи темпирање усвајања ППЦГ-а непосредно након усвајања новог закона, јер од закона зависи планска разрада ППЦГ-а. Поставља се питање како да се разрађује ако тренутно имамо само план генералне регулације (ПГР) као план нижег реда. Завод се оснива одмах након усвајања закона и ППЦГ-а и добија да ради пет планова за националне паркове, нови план за обално подручје, 24 ПУП-а и има пуне руке посла у наредне четири године - објашњавају Јелушић и Зороњић.

Оне још у иницијативи закључују да би свако друго приступање овој проблематици било неодговорно и служило би да би се створи привид да се нешто суштински ради и мијења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:51