/ Божена Јелушић
03/10/2021 u 15:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јелушић: Политички дијалог на нивоу глувих телефона

Уколико смо имали “никад у дом” несмјењивост, сада на два путна правца, два политичка пола, имамо неспремност да се приђе и разговара, сматра Јелушић

Политички дијалог у Црној Гори је на нивоу разговора “глувих телефона”, оцијенила је посланица Грађанског покрета  УРА Божена Јелушић, додајући да је вишедеценијска несмјењивост власти природно морала довести до поларизације у друштву.

- Чињеница је да је у тим деценијама добар дио становништва пролазио кроз фазу ресентимана, потпуног разочарања, које се сада улило у одређене облике екстремизма и поларизације- казала је Јелушић агенцији МИНА.

Како је навела, цетињски кружни ток, који је због дуге градње називан “никад у дом”, метафора је црногорски политичких прилика.

- Уколико смо имали “никад у дом” несмјењивост, сада на два путна правца, два политичка пола, имамо неспремност да се приђе и разговара- сматра Јелушић.

Она је казала да политичка петрификација производи нову матрицу политичког дјеловања.

- Њу ја фигуративно често називам “Кад порастем, кад ојачам као партија, бићу ДПС”. Та врста фалангизма и мачоизације полтичких партија онемогућава компромис, што дугорочно црногорско друштво чини рањивим- рекла је Јелушић.

Она је оцијенила да су интереси политичких партија доминантни у мјери да превиђају да су Црна Гора и њени грађани изнад њих.

- Колико год свима била пуна уста Црне Горе и њених грађана, мислим да се то, на дјелу, код врло мало политичких партија заиста очитује- казала је Јелушић.

Рат политичким саопштењима чини лошу услугу примарно политичким партијама, оцијенила је Јелушић, додајући да међу грађанима, без обзира на партијску опредијељеност, расте ресентиман који се може одразити на излазност.

Она је казал да је УРА, по њеном мишљењу, имала “врло трапаво саопштење које је на неки начин реферирало на таблоидни сензационализам”.

- Истог тренутка је пуно чланова ГП УРА реаговало на негативан начин. Тражило се да се извинимо, да будемо опрезнији и да реагујемо. То говорим како бих указала на гласаче УРА-е и гласаче других партиј- рекла је Јелушић.

Она је казала да се на политичкој сцени ријетко свједочи томе да гласачи траже одговорност од својих лидера и политичких централа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:24