Фот / - Фото: УРА
17/05/2022 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јокић: Проклетије морају бити заштићене, нема градње у националним парковима Црне Горе

Сви заједно морамо радити на томе да Црна Гора буде еколошка држава не само на папиру, већ и у пракси, закључила је Јокић

Проклетије представљају један од драгуља Црне Горе који морамо чувати, али и промовисати квалитетније. Нажалост, Проклетије су ових дана под лупом јавност због уништавања, а посљедице су катастрофалне,  саопштила је Лјиљана Јокић испред Грађанског покрета УРА.

Према њеним ријечима, у дужини од један километар, а ширини од око три метра је пробијен пут у заштићеном подручју.

,-Дрвеће је обрушено, прокопана је земља и ово подручје сада изгледа далеко другачије. Не смијемо дозволити да се у нашим националним парковима врше оваква кривична дјела. Сада када имамо оваку штету и терен који се не може вратити у стање какво је било, одговорни морају бити кажњени. Особа која је иницирала и предузела радње без дозвола и без знања надлежних институција мора за то и одговарати-наводи она.

Додаје:"Иако су, како је још истакла, надлежне институције реаговале чим су добиле информацију о активностима у НП, очигледно је да се у наредном временском периоду морају предузети конкретне акције како би надлежне институције биле информисане у најкраћем могућем року о било каквим нелегалним дешавањима".

,-Надлежна инспекција је утврдила да је извршено проширење планинарске стазе у дужини од 1000 метара и то око 400 метра у зони ИИИ и око 600 метрара у зони ИИ. Рјешењем инспекције су забрањени даљи радови и поднесена кривична пријава. Уз то, биће донешена и процјена штете од опасности. Сви заједно морамо радити на томе да Црна Гора буде еколошка држава не само на папиру, већ и у пракси-закључила је Јокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 20:09