/ - FOTO: SASAMATIC
09/05/2023 u 11:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joković: Dan pobjede nad fašizmom je dio naše tradicije i nacionalnog identiteta

Poručio je da je 9. maj dan bez posebnih i velikih riječi, ali i opomena za generacije koje dolaze da se nikada više ništa slično ne desi

Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković uputio je svim građanima i građankama čestitku povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope poručujući da je ovaj datum "urezan u naše biće kao putokaz i spomenik patriotizma i ljubavi našeg čovjeka prema svojoj domovini".

- On je dio naše tradicije i nacionalnog identiteta - dodao je Joković.

Poručio je da je 9. maj dan bez posebnih i velikih riječi, ali i opomena za generacije koje dolaze da se nikada više ništa slično ne desi.

- Dužnost nam je da poštujemo, njegujemo i čuvamo od zaborava tekovine koje smo dobili u nasljeđe od onih koji su živote dali u borbi za slobodu i protiv fašizma. Sjećanje na one koji su svoje živote položili braneći ovaj naš krš i golet, daje nam snagu da nastavimo da stvaramo bolje društvo, da naša zemlja bude ljepša, budućnost srećnija - naveo je Joković.

Kazao je da je današnji datum u novijoj istoriji i kamen temeljac ujedinjene evropske porodice naroda i država, koji se od 1986. zvanično obilježava kao Dan Evrope.

- Evropska unija je od početka zamišljena kao projekat pomirenja i ujedinjenja u Evropi za sve građane koji vjeruju u vrijednosti slobode i demokratije, pravde i jednakosti, ljudskih i građanskih prava, slobode izražavanja i slobode medija, vladavine prava i nezavisnosti sudstva. Nažalost, ove godine, ovaj značajan datum dočekujemo ispunjeni bolom i nevjericom zbog tragičnih događaja koji su se desili u Srbiji, pa zato imamo obavezu da se još više okrenemo pravim vrijednostima - istakao je Joković.

Smatra da bi upravo sada trebalo da budemo ujedinjeni u zajedničkim porukama, aktivnostima i vrijednostima.

- Moramo svi skupa braniti istinske i ljudske vrijednosti - slobodu, demokratiju, bezbjednost, ljudska prava i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama. Uvjeren sam da će građani Crne Gore nastaviti da baštine i poštuju prava i slobode svakog pojedinca, jednakost, vladavinu prava i demokratiju, kao evropske vrijednosti i da ćemo svi zajedno nastaviti da radimo na ispunjavanju uslova koji će omogućiti naše uspješno pristupanje Evropskoj porodici naroda - zaključio je Joković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:26