Владимир Јоковић / - Владимир Јоковић
01/02/2022 u 20:11 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Јоковић: Прије ће се вратити Савез комуниста него ДПС, не видим зашто би СДП неком сметала

ДПС је, како оцјењује, имао времена да се промијени, али није направио резултате

Предсједник Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић казао је да СНП неће са ДПС-ом чинити власт у Црној Гори, те додао да ће учинити све што је добро за грађане и за државу.

 - Изјава Ђукановића да може да подржи мањинску владу показује у каквој се ситуацији налази сада ДПС. Они су сад спремни да кажу ви сте бољи ми ћемо вас подржавати. У Црној Гори је све боље од 30. августа, а ДПС се више неће вратити на власт - нагласио је он гостујући у емисији "Прес плус" на Адрија телевизији.

ДПС је, како оцјењује, имао времена да се промијени, али није направио резултате.

 - ДПС није развлашћен у мјери како су грађани очекивали, питам министре колико су запослили оних који су гласали за ову побједу. Нисмо се за ово борили, ДПС се више неће вратити на власт, прије ће се вратити савез комуниста који је доста тога доброг учинио за грађане - додао је он.

Битно је, како је истакао, да се отпочне процес помирења Црне Горе.

- Желимо Црну Гору за примјер региону, да покажемо да је мултиетнички склад могућ, а не да будемо препознати по обрачунима кланова. Ово је велики терет за ЦГ, а ова влада је могла више да учини - напоменуо је Јоковић.

Нагласио је да је експеримент са експертском владом тотално промашен и да се показао као лош.

- Није ми жао оно што сам упутио њима. То је дио политичке борбе, не желим о одлазећима да говорим. Велика одговорност ће бити на новој влади да поправи оно што је урађено - нагласио је он

Кад би њега питао, како је додао, Кривокапић би подио оставку и то би био његов частан излазак из свега овога.

 - Да сам ја на његовом мјесту поднио бих оставку. Ово је начин достојанствених људи кад виде да немају подршку. Ако он не буде поднио оставку, биће расправа у парламенту и биће изгласано неповјерење - казао је лидер СНП-а.

Јоковић је истакао да је иницијатива за смјену вицепремијера Дритана Абазовића дјечија игра.

- Ми ћемо присустовати тој сједници, нећемо гласати за изгласавање неповјерења Абазовићу, јер ће се о Влади одлучивати наредни дан. Прво је требало провјерити повјерење влади. Извјесна је смјена владе у петак, а у четвртак премијер тражи да умјесто Абазовића буде Спајић - нагласио је он.

Неће гласати за смјену Бечића, а Јоковић је истакао да то што раде Демократе није својствено онима који су било што добро понијели иза себе.

Казао је и да су спремни на разговор са Демократама, и позвао је да се спусти лопта и смањи оваква реторика.

- Апелујем на све, окренимо се ка напријед. Можемо да памтимо, али нека историчари причају о ономе што је било, а ми морамо да размишљамо о томе шта остављамо својој дјеци - додао је Јоковић.

Он се нада да ће Ђукановић коначно схватити да је вријеме да се повуче и да је постао терет и за ДПС.

Јоковић је нагласио да највише протестују они који су имали највеће привилегије од ове владе.

- Сви који хоће нек оснују партије. Нек сваки министар има по двије партије, никакав проблем није. СНП неће дозволити да неко са позиције министра припрема изборе. Овдје су у великој мјери лични интереси умотани у обланду народних интереса -  јасан је лидер СНП-а.

Напоменуо је и да се не може очекивати од партија да не запошљавају своје људе. Залаже се да мањине буду дио власти.

 - Ја мислим да оне партије које су до сада толерисале све што се дешавало у Црној Гори морају да сносе одговорност за то. Овдје бих поменуо СДП, ми смо сви сједјели са њима и договарали се о даљим активностима опозиције. Не видим разлог зашто би коме ова партија сметала - рекао је Јоковић.

Он је рекао да СНП неће ништа тражити, те да ни са ким није разговарао о томе шта следује СНП.

- СНП неће никад подржати неку експертску владу. Ми на изборе нисмо излазили да би неко други вршио власт. Даћемо наше најбоље кадрове тамо гдје мислимо да могу да одговоре изазовима који их очекују. Нећемо ући ни у једну владу гдје неће бити потписан коалициони уговор у којем ће бити одређено шта ко ради - навео је он.

Пренио је став патријарху Порфирију да СНП неће бити ни у једној влади која неће потписивати Темељни уговор.

- Остаће српство и црква и без СНП-а и без тзв. спаситеља. Не треба одређивати ко ће пописивати, и на тим не треба прикупљати политичке поене, то треба црква и држава да дефинишу - закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:56