/ foto - LAZAR RUZIC
30/01/2023 u 20:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joković: DPS želi privatni Ustavni sud, mora se postići dogovor

Kako je rekao, DPS mora shvatiti da je poslije 30. avgusta 2020. okrenuta nova stranica u istoriji Crne Gore i da su oni koji to ne shvataju politički prevaziđeni

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kazao je ADRIA televiziji da Demokratska partija socijalista želi da Ustavni sud i dalje bude privatni sud te stranke, dodajući da partija Mila Đukanovića mora da shvati da je „prošlo vrijeme jednoumlja“ i da se mora postići kompromis i dogovor.

On je istakao da je nekada kada je trebalo da se izaberu sudije Ustavnog suda, a DPS i njeni politički partneri nisu imali većinu, SNP dao glas i izabrane su i to je funkcionisalo na kakav-takav način. Sada, kada DPS-u nešto ne odgovara, oni koče izbor sudija, naveo je.

- Dakle, oni koji su navikli da imaju svoje privatne tužioce, privatne policajce, privatne sudije… oni od toga ne mogu da se odreknu i oni na sve moguće načine pokušavaju da imaju što su i do sada uvijek imali – da imaju većinu u Ustavnom sudu i da se odluke donose ne po Ustavu i zakonu nego po političkoj volji dominantne političke partije tj. DPS, dodao je.

Kako je rekao, DPS mora shvatiti da je poslije 30. avgusta 2020. okrenuta nova stranica u istoriji Crne Gore i da su oni koji to ne shvataju politički prevaziđeni.

- Dakle, više nikada neće biti isto ono što je bilo, suština je da su demokratski procesi u Crnoj Gori nezaustavljivi. Narod, bez obzira na ono što se poslije 30. avgusta dešavalo, konačno se oslobodio, po prvi put mirno vlast je promijenjena, oni koji su razmišljali glavom pred kraj prošlog vijeka sigurno su u zabludi i snosiće političku odgovornost i snosiće i naredne generacije što Crna Gora nema Ustavnog suda, naglasio je.

Imamo, kazao je, specifičnu situaciju da su lokalni izbori održani 23. oktobra prošle godine, a da je sada kraj januara 2023. i da još nisu proglašeni rezultati tih izbora zbog nedostatka Ustavnog suda.

- Zbog toga su pod znakom pitanja i predsjednički izbori, zaključuje Joković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:32