mandić kneževic df / - FOTO: DAN
19/09/2022 u 15:38 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mandić: Dogovoreno formiranje nove vlade, Lekić mandatar; Krapović: Još uvijek nemamo 41 potpis

Ovo je važan dan za Crnu Goru, posebno smo zadovoljni, naglasio je Mandić nakon sastanka

Dogovoreno je formiranje nove vlade, a mandatar će biti Miodrag Lekić, saopštio je jedan od lidera DF-a Andrija Mandić nakon sastanka parlamentarne većine od 30. avgusta 2020.

- Stranke pobjednice su se dogovorile da formiraju novu Vladu, a 41 poslanik parlamentarne većine za kandidata za mandatara ima Miodraga Lekića. Svi smo mu dali podršku i koristimo priliku da obavijestimo predsjednika Đukanovića  da da mandat Lekiću. Očekujemo da do ponoći budemo obaviješteni da je novi mandatar Lekić. Ovo je važan dan za Crnu Goru, posebno smo zadovoljni, naglasio je Mandić nakon sastanka.

Mandić je naglasio da će pola mandata imati Crno na bijelo i SNP, dok će DF imati drugu polovinu.

- Mislim da ćemo funkcionisati svi kao tim, ali u ovoj podjeli zlatni glas će imati Lekić. O resorima ćemo narednih dana da razgovaramo, istakao je on.

Poslanik DF-a Milan Knežević poručio je da je DF pokazao zašto je najjači i najozbiljniji subjekt paarlamentarne većine od 30. avgusta jer je konstruktivnošću idejama i odricanjem dao najveći doprinos da dođe do dogovora.

- Danas šaljemo poruku i Milu Đukanoviču da očekujemo da gospodin Lekić dobije mandat za sastav nove vlade, a spremni smo i da ga usmeno uvjerimo da imamo 41 poslanika, dodao je on.

On smatra da je zadovoljena izborna volja građana iako je DF podnio najveću žrtvu:

- Ja sam odustao i od Kajakaškog saveza pored kandidata za predsjednika SAD- dodao je on.

Vučinić: Bijeli dim iz parlamenta

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić naglasio je da je nakon iscrpljujućih pregovora bijeli dim iz crnogorskog parlamenta.

- Ovo je veliki dan i dan kad se konačno pobjeda od 30. avgusta vraća građanima. Radnička partija će u svom daljem djelovanju svoje političke ciljeve ostvarivati kao konstituent DF-a, dodao je on.

Krapović: Još uvijek nemamo 41

Poslanik Demokrata Dragan Krapović naveo je da je Lekić mandatar za sastav nove vlade.

- Danas je apsolutno zadnji rok da se tako nešto učini, Predsjednik Đukanović će dati mandatar onome ko ima bar 41 poslanika. Mi smo svi bili spremni da stavimo potpise osim SNP i URA, još uvijek nemamo 41 potpis, dodao je Krapović.

On je naveo i da kolega Srđan Pavićević i kolege SNP-a su rekle da nemaju problem da potpišu i napomenuo da URA još nije potpisala.

Radovanić: Tražili smo sektor bezbjednosti

Generalni sekretar URA Mileta Radovanić kazao je da je postojao narativ da nisu za dogovor, ali su dokazali suprotno.

- Predsjedništvo se izjasnilo da nam je prihvatljivo da je Lekić mandatar, ali da bar imamo 10 ministarstava, ali nismo htjeli da potpišemo jer ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno. Tražili smo sektor bezbjednosti, 41 mandat daje uslovnu podršku Lekiću, dodao je Radovanić.

image

Ura Pavićević Radovanić

- FOTO: LAZAR RUžIć

Joković: Pola pripada SNP i URA

Poslanik SNP-a Vladimir Joković je kazao da su postigli dogovor da mandatar bude Lekić.

- Nakon teških pregovora došlo se do izvorne volje građana od 30.avgusta. Ni 42.vlada nije izvorna volja. Ovo ce biti politička vlada, mi stojimo na raspolaganju kolegi Lekiću. Pola pripada SNP i URI, pola ostalima, a zlatni glas ima Lekić. Mi smo prezadovoljni i radujemo se, naglasio je Joković.

Milačić: Đukanović da da mandat Lekiću

Lider Prave Marko Milačić naveo je da je ovo veliki dan za Crnu Goru i da je uprkos opstrukcijama postignuto da Lekić bude mandatar.

- To je najvažnije i to obavezuje Đukanovića da koliko je danas da mandat Lekiću. Čuli smo URA koji kažu da Đukanović treba da da mandat Lekiću. Sve partije su iskazale stav i podršku Lekiću i pozivam Đukanovića da se ne igra sa voljom građana i sa Crnom Gorom. Nakon toga, kad on dobije mandat, da nastavimo konsultacije o onom što je manje bitno, napomenio je on.

I ovaj, osmi po redu sastanak održava se na inicijativu jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandić. Sastanak je prvobitno trebalo da počne u 10 sati ali je URA tražila odlaganje za 11. 

Lekić: Danas je napravljen veliki korak

Lider Demosa Miodrag Lekić naglasio je da je danas napravljen veliki korak.

- Ako budem izabran za premijera to će biti moj stil, da se traži zajednički imenitelj. Nisam se ni u jednom trenutku samopredlagao a bio sam spreman da glasam za druge predloge. Svaka partija treba da postigne svoju afirmaciju time što doprinosi opštem cilju. Zahvaljujem kolegama što su istakli širinu i demantovana je priča o egoizmu stranaka, navodi Lekić. 

Lider Ujedinjene Goran Danilović kazao je da su uradili sve što je bilo do njih i da su dali podršku Lekiću.

- Ispalo je da devet mandata vrijedi kao 32, ali ako je to dobro za CG dajemo svoj potpis, dodao je on.

Poslednji voz za dogovor oko Vlade, za „Dan“ svi potvrdili dolazak

Osmi sastanak počeo je u 11 sati, a poslanici su nakon više od sat vremena, uzeli pauzu do 15 sati nakon koje su nastavili. Pauza je tražena da bi URA razmotrila ponudu za dogovor. Sastanak je završen oko 15 i 30.

Ovo je posljednji voz za dogovor oko Vlade, zbog toga što noćas, u 00.00, ističe rok do koga bi predsjednik države Milo Đukanović trebalo da predloži mandatara za sastav Vlade. Ukoliko političke partije danas ne predlože mandatara za sastav nove vlade, Đukanović će najvjerovatnije, kako "Dan" saznaje, tražiti skraćenje mandata parlamentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 02:43