/ - FOTO: VLADA CG
26/06/2022 u 21:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Jutarnji list o Crnoj Gori: Opasno se zaljulala vlast, sve se opet vrti oko SPC

Iz Socijalističke narodne partije traže da se potpiše što prije, a iz crnogorskog SDP-a, pak, traže da se onda sličan sporazum potpiše i s Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koju SPC ne priznaje

Nije prošlo ni sto dana od formiranja manjinske crnogorske vlade, a ona bi već mogla pasti, piše hrvatski Jutarnji list.

Kamen spoticanja opet je Srpska pravoslavna crkva (SPC), odnosno potpisivanje Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC-a o međusobnim pravima i obvezama.

 - Odnos SPC-a i Crne Gore već je jednom doveo do političke krize i odlaska s vlasti, nakon 30 godina, procrnogorske stranke DPS predsjednika Mila Đukanovića, pa se već nagađa da bi (posredno) mogla presuditi i premijeru Dritanu Abazoviću - piše ovajlist.

Naime, kako piše Jutarnji list, ministri u Vladi žestoko su se “posvađali” oko tog sporazuma, koji nije potpisao ni bivši premijer Zdravko Krivokapić, a zasad se o Ugovoru nisu izjasnili ni iz SPC-a, odnosno još nije usaglašen.

Iz Socijalističke narodne partije traže da se potpiše što prije, a iz crnogorskog SDP-a, pak, traže da se onda sličan sporazum potpiše i s Crnogorskom pravoslavnom crkvom, koju SPC ne priznaje.

Iz SNP-a kažu kako ugovore treba potpisati s “kanonskim crkvama”, a iz SDP-a, pak, poručuju kako ne treba žuriti s Ugovorom jer ne smije važniji prioritet vlade biti ugovor sa SPC-om od “puta u EU”, jer bi to potpuno obesmislilo ideju manjinske vlade.

Stoga se u Podgorici sve češće govori da bi u septembru mogli biti prijevremeni izbori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
08. avgust 2022 19:58