Здравко Кривокапић / - VLADA CG
21/01/2022 u 12:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Кабинет Кривокапића: Устав не даје могућност избора новог премијера без парламентарних избора

Постојећа Влада, може се само реконструсати са постојећим премијером, док би свака промјена премијера могла бити једино могућа послије нових парламентарних избора, стоји у саопштењу

Из Кабинета предсједника Владе Црне Горе огласили су се поводом најављеног формирања мањинске Владе.

Саопштење Кабинета премијера преносимо у цјелости.

"Устав Црне Горе, као највећи правни акт, не оставља простор предсједнику Црне Горе да у једном мандату Скупштине, два пута предлаже мандатара за састав Владе, поготово у конкретној ситуацији када је већ једном дао мандат актуелном премијеру да састави кабинет, а за који је актуелни премијер добио већинску подршку Скупштине.

Члан 103 Устава Црне Горе, јасно дефинише да предсједник Црне Горе само након парламентарних избора, и нити једном више, има право да у року од 30 дана од дана конституисања Скупштине Црне Горе, може Скупштини предложити мандатара за састав Владе. Тренутни састав Скупштине Црне Горе, конституисан је 23. септембра 2020. године, чиме је јасно да је преклузивни рок од 30 дана, дефинисан чланом 103 Устава Црне Горе, истекао прије више од 450 дана, те да предсједник Црне Горе, више нема могућност предлагања новог мандатара.

Уколико би предсједник Црне Горе, након евентуалне оставке премијера или пада Владе, предложио Скупштини Црне Горе новог мандатара, недвосмислено би прекршио члан 103 Устава Црне Горе, чиме би се стекли услови да Скупштина без одлагања покрене иницијативу ка Уставном суду Црне Горе, ради утврђивања одговорности и повреде Устава од стране предсједника Црне Горе, што би представљало необорив доказ да је предсједник Црне Горе повриједио Устав, и на тај начин себе довео у позицију да буде разријешен.

Постојећа Влада, може се само реконструсати са постојећим премијером, док би свака промјена премијера могла бити једино могућа послије нових парламентарних избора", стоји у саопштењу Кабинета премијера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

13. maj 2022 13:22