Катнић / Фото: Иван Петровић Ипе
07/02/2022 u 16:32 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катнић: Они један другог шаљу у пензију, а не мене

Избор новог в.д. ВДТ-а Маје Јовановић покренуо велики број питања о којима ће се одлучивати наредних дана

Новооизабрани вршилац дужности врховног државног тужиоца Маја Јовановић већ у првим данима мандата сигурно ће имати пуне руке посла јер су очекивања јавности велика. Одмах по ступању на функцију, Јовановић ће морати да покрене поступак формирања комисиjа чиjи jе задатак утврђивање дисциплинске и етичке одговорности тужилаца, те да утврди да ли су неки тужиоци, укључујући и главног специјалног тужиоца, стекли право на пензију и престанак функције.

Каријерни тужилац

Jовановић jе више од двадесет година у тужилаштву. Она је 2002. одрадила приправнички стаж у Основном државном тужилаштву у Подгорици, гдје је и током наредне двиjе године била савjетница, а од 2005. замjеник основног државног тужиоца у Подгорици.

Од 2013. године jе у Вишем државном тужилаштву у Подгорици, гдје jе била замjеник вишег државног тужиоца, а од 2015. државни тужилац.

Иако се у стручној и лаичкој јавности у последње вријеме о томе доста полемисало, главни специјални тужилац Миливоје Катнић тврди да се у његовом случају ради о својеврсној дискриминацији и позива се на једну одлуку суда у Стразбуру по тужби предсједника Врховног суда Мађарске, у чију је корист тај суд и пресудио.

Он понавља да нема услове за одлазак у старосну пензиjу прије него што напуни 66 година.

– Они хоће да један другог пошаљу у пензију, а не мене – казао је Катнић за "Дан".

У складу са чланом 105 Закона о Државном тужилаштву, Jовановић ће морати да обавиjести Тужилачки савјет о свим тужиоцима и тужитељкама коjи испуњаваjу услове за престанак тужилачке функциjе.

image

Јовановић

Фото: РТЦГ

Први корак биће сазивање Конференциjе државних тужилаца на коjоj ће бити изабран предсjедник Комисиjе за праћење примjене Етичког кодекса из реда чланова ТС-а коjи ниjесу државни тужиоци, да би могле да се разматраjу притужбе. Такође, требало би да предложи Тужилачком савjету кандидате за чланове Дисциплинског виjећа.

Тужилачки савјет би требало да у наредних 15 дана изабере дисциплинског тужиоца и његовог замjеника, и то на основу два подниjета предлога – са сjеднице Врховног државног тужилаштва и министра правде, односно, тренутног координатора тог министарства.

В.д. ВДТ-а Маjа Jовановић, која је у суботу једногласно изабрана на сједници ТС, законски има потпуно иста овлашћења као да jе изабрана у пуном мандату за кровну позициjу тужилачке организациjе.

Од ње се очекуjе да се позабави стањем у тужилаштву и да пружи подршку и охрабри тужиоце да крену у одлучниjу борбу против корупциjе и организованог криминала.

Јовановић има могућност да тражи увид у све списе предмета и да нареди контролу рада руководилаца и тужилаца, а у обавези jе да даjе обавезна упутства за рад и упутства за поступање у поjединим предметима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 19:35