са састанка / - фото: скупштина
10/02/2022 u 16:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кларић са представницима програма СИГМА: Протокол о сарадњи Скупштине и ДРИ од значаја

Кларић се осврнуо и на продуктиван рад и сарадњу парламента и ДРИ, као и подршку партнера, који су омогућили креирање оквира за унапређење система контроле и надзора над управљањем финансијама

Генерални секретар Скупштине Црне Горе Александар Кларић, са сарадницима, састао се данас са представницима програма СИГМА Тимом Лигијем и Бјанком Бретеше и представницом Државне ревизорске институције Маријом Жугић. Генерални секретар је информисао саговорнике о активностима које је Скупштина Црне Горе реализовала у претходном периоду, како у погледу јачања њене законодавне и надзорне улоге, тако и у погледу јачања транспарентности и јавности рада.

Кларић се осврнуо и на продуктиван рад и сарадњу парламента и ДРИ, као и подршку партнера, који су омогућили креирање оквира за унапређење система контроле и надзора над управљањем јавним финансијама и јавном потрошњом. У том погледу посебно је истакнут значај Протокола о сарадњи Скупштине и Државне ревизорске институције, те Акционог плана за реализацију обавеза из Протокола.

Експерти СИГМА су поздравили напредак који је Скупштина остварила, нарочито у погледу транспарентности њеног рада и доступности свих информација о раду Скупштине грађанима, што је допринијело бољем разумијевању надлежности и активности Скупштине у овој области.

Истичући задовољство због успјешне досадашње сарадње са парламентом, представници СИГМА су указали на правце будућег заједничког дјеловања, посебно у свјетлу налаза и препорука мониторинг извјештаја о Црној Гори, који је објављен у новембру 2021. године. Када је парламент у питању, у овом аналитичком документу о процесу креирања јавних политика, као и координације између државних органа и унутар државне управе, посебан акценат је стављен на однос ДРИ и Скупштине, те коришћење извјештаја ДРИ од стране Скупштине и радних тијела и праћење спровођења препорука. 

На састанку су такође сагледани досадашњи резултати сарадње Скупштине, ДРИ и СИГМА-е, те су у погледу наставка успјешне подршке СИГМА-е, идентификовани могући циљеви, активности и динамика будуће сарадње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:06