Скупштина Црне Горе / EPA-EFE - BORIS PEJOVIC
16/07/2021 u 10:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Клуб посланика ДПС предложио измјене Закона о унутрашњим пословима

Измјенама се предвиђа деполитизација избора и разрјешења директора полиције и елиминисање директног утицаја законодавне власти на избор и разрјешење директора полиције који важећи закон омогућава

Посланици Демократске партије социјалиста Данијел Живковић, Предраг Бошковић и Никола Ракочевић предали су у скупштинску процедуру Предлог закона о измјенама Закона о унутрашњим пословима којим се предвиђа деполитизација избора и разрјешења директора полиције и елиминисање директног утицаја законодавне власти на избор и разрјешење директора полиције који важећи закон омогућава.

ДПС подсјећа да је Скупштина Црне Горе 27. сазива на Четвртој сједници Првог редовног (прољећњег) засиједања у 2021. години, дана 17. јуна 2021. године, донијела Закон о унутрашњим пословима, који је ступио на снагу 3. јула 2021. године.

- Предлог овог закона предат је у скупштинску процедуру дана 25. марта 2021. године. У поступку доношења закона, посланици владајуће већине поднијели су амандмане којима су измијенили чланове 15 и 16, односно услове за избор и разрјешење директора полиције. Предложене су амандманске измјене на начин да је избор за директора полиције неопходно усвојено позитивно мишљење Скупштине Црне Горе. Такође, у односу на разрјешење директора извршена је измјена у односу на предлог закона, на начин да, уколико не прихвати извјештај о резултатима полиције у борби против организованог криминала, Одбор за безбједност ће затражити разрјешење директора полиције, а да је у том случају Влада дужна да у року од 30 дана разријеши дужности директора полиције - кажу у ДПС-у.

Наглашавају да са овако измијењеним члановима закона који се односе на избор и разрјешење директора полиције, омогућено је да законодавна власт има директан политички утицај на избор и разрјешење директора полиције, умјесто првобитно предвиђеног рјешења који је оцијењен као корак даље у деполитизацији ове кључне функције у безбједносном систему.

- Због свега наведеног, у циљу елиминисања директног политичког утицаја избор и разрјешење директора полиције, поднијети предлог Закона има за циљ деполитизацију избора и разрјешења директора полиције и истовремено са овако датим рјешењима испуњавају се највиши стандарди у процесу европских интеграција - каже се у саопштењу ДПС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:59