Са састанка
21/07/2021 u 15:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Клус: Бечић важан стуб и ослонац европске будућности Црне Горе

У разговору са предсједником Скупштине, Клус је казао да очекује да Црна Гора као предводница у овом процесу ускоро постане 28. чланица Европске уније

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се данас са Мартином Клусом, државним секретаром Министарства вањских и европских послова Републике Словачке.

Уз исказано задовољство квалитетом односа двије пријатељске земље, предсједник Бечић је током сусрета захвалио на подршци коју Словачка у континуитету пружа нашој земљи, истичући да је да је Словачка искрени пријатељ Црне Горе. Он је казао да Словачка баштини посебан сензибилитет за Црну Гору и свеукупан регион Западног Балкана и изразио очекивање да ће наставити да поспјешује европску аспирацију наше земље. 

Саговорници су заједнички констатовали да актуелни билатерални односи имају бројне потенцијале за даље унапређење и интензивирање, са акцентом на економску и привредну сферу. Састанак је, између осталог, био прилика да предсједник Бечић захвали на помоћи коју је Република Словачка пружила Црној Гори током епидемије корона вируса.

У разговору са предсједником Скупштине, државни секретар Клус је казао да је за Словачку процес проширења веома важан, те да очекује да „Црна Гора као предводница у овом процесу ускоро постане 28. чланица Европске уније, и трудићемо се да будемо гласни кад су у питању Ваше интеграције“. Он је похвалио спољнополитичку опредијељеност нове парламентарне већине и изразио задовољство чињеницом да је наша земља пријатељској Словачкој, партнер у европским интеграцијама и добар савезник НАТО савезу, рекавши да је Бечић важан стуб и ослонац европске будућности Црне Горе.

У том контексту, државни секретар Мартин Клус, упутио је афирмативне поруке у погледу процеса проширења, казавши да је „ЕУ успостављена као мировни процес, те да мир не може бити постигнут без цјеловите интеграције Западног Балкана“. 

Посебан осврт дат је прошлогодишњим парламентарним изборима, приликом чега је поздрављен степен политичке културе и демократије у нашој земљи. Предсједник Скупштине је подсјетио на значај дијалога парламентарне већине и опозиције и изразио очекивање да ће сви политички актери ускостраначке интересе подредити кључном циљу, убрзању интеграције Црне у ЕУ. 

Саговорници су размијенили мишљења о бројним реализованим пројектима на пољу јачања транспарентности и отворености законодавног дома, што је посебно похваљено од стране словачке делегације.

Данашњем састанку присуствовао је амбасадор Републике Словачке у Црној Гори, НЈ.Е. Борис Гандел.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:20