Милан Кнежевић / - фото: ДНП
18/05/2022 u 14:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић: ДПС неискрен, хоће да онемогуће Зећане да изаберу градоначелника Подгорице

Он је нагласио да ће тражити да се Зети врате сва подручја одузета 1959. године, а спремни су, како додају, да направе уступак, и неће инсистирати да Зети припадну Дајбабе, Дахна и Забјело

Исказујем немјерљиво задовољство што је ДПС након шеснаест година од формирања Градске општине Голубовци напрасно схватила да је „сазрело“ вријеме да подручје Зете постане самостална општина. Ипак их морам подсјетити да иницијатива о самосталној општини Зета постоји још од деведестих година прошлог вијека, и да је на сваки начин опструирана и гушена од истог тог ДПС – а кроз различите административне и кривично правне репресије према носиоцима те идеје, поручио је један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић.

ДПС промјеном закона тражи самосталност Зете

 - Почетком 2000- их као одборник у СО Подгорица обновио сам и промовисао ту идеју, али су против ње најгласнији били одборници ДПС – а из Зете, који су по инструкцијама Миомира Мугоше гласали за многобројне антизетске одлуке којима је ово подручје намјерно девастирано у природном и привредном контексту како би се улагало у центар Подгорице и друге крајеве у Црној Гори. Кад је 2006. формирана ГО Голубовци једини сам јавно био против разграничења које је осакатило Зету, и по коме смо остали без сервисно складишне и индсутријске зоне на Ћемовском пољу, по коме је гробље у Матагужима припало ГО Тузи, док је капела остала у саставу Зете, по коме је аеордром промијенио име из Голубовци у Подгорицу, и још низ штетних одлука које су значајно и драматично штетно утицале на развој овог подручја - подсјетио је он.

Подсјећа и  да је за вријеме прошлих локалних избора 2018. док је био у затвору, једино ДФ имао назив листе: За самосталну општину Зета.

- И тад и раније сте били против самосталне општине Зета, а што је најгоре, мислим да сте и сада, и да улазите у овај пројекат неискрено, са намјером да онемогућите грађане Зете да у октобру гласају за градоначелника Подгорице, јер вам је више него јасно кога ће Зећани гласати за градоначелника. Али ни то није спорно, имате право макар шминкерски да промијенити мишљење, и то поздрављам, иако сумњам у вашу искреност. А тестираћу је и сад и у Скупштини, тако што ћу јавно дати подршку вашој идеји ако будућа општина Зета буде имала девет катастарских општина: Матагужи, Махала, Гостиљ, Голубовци, Бијело Поље, Цијевна, Ботун, Вуковци и Врањина - истакао је он.

Кнежевић је нагласио да ће тражити  да се Зети врате сва подручја одузета 1959. године, а спремни су, како додају, да направе уступак, и неће инсистирати да Зети припадну Дајбабе, Дахна и Забјело, осим ако становници тог подручја не буду тражили да буду у саставу Зете.

 - И наравно, будућа општина се не може звати Голубвци, јер је то само једна МЗ, већ се мора звати Зета, осим ако вам не смета државно духовни континуитет који је настао из периода Војислављевића, Немањића, Балшића и Црнојевића, а чији је Зета била средиште - додао је он.

Како истиче, свакако неће подржати никакву смањену и скраћену верзију Зете зависну од Егализационог фода и милостиње Владе, нити ћемо пристати да индустријска зона КАП – а, сервисно складишна зона на Ћемовском пољу, аердором Голубовци, концесије у кориту Мораче, дио Скадарског језера, припадну било којој другој општини осим Зети.

 - Ако вам је искрено стало до просперитета Зете и Зећана онда ћете прихватити ове предлоге, а ако ћете и даље да политизујете ову тему, онда сигурни будите да ћемо наћи начина да вам се супроставимо - закључује он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:09