Milan Kneževićfoto: DNP / - фото: ДНП
09/08/2022 u 06:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Knežević: Formirati vladu ograničenog mandata koja bi pripremila izbore u jednom danu

Naravno, u opticaju je i skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje parlamentarnih izbora, ali mi se u ovom trenutku čini da izuzev DF-a niko drugi nije spreman za izbore u tako kratkom roku, kazao je Knežević

Predsjednik DNP-a i jedan od lidera DF-a Milan Knežević rekao je za Portal RTCG da je vanredna sjednica Skupštine Crne Gore 16. avgusta zakazana protivno Poslovniku i zakonu jer je tačku "Izbor članova Sudskog savjeta" isključivo mogao predložiti Odbor za politički sistem i pravosuđe. On je naveo da u DF-u nemaju nikakvu dilemu da će Ustavni sud proglasiti neustavnim eventualni izbor članova Sudskog savjeta na ovako zakazanoj sjednici Skupštine.

- Naravno, (predsjednica Skupštine) Danijela Đurović ovakvom zloupotrebom funkcije preuzima na sebe ozbiljnu krivično-pravnu odgovornost i samo ubrzava pokretanje Inicijative o njenoj smjeni, za koju su već prikupljeni potpisi. Vlada Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića je pala, ne zbog potpisivanja Temeljnog ugovora, već zbog samog političkog karaktera i ideološke nespojivosti ljudi koji su u njoj. DF je Abazoviću i Jokoviću uputio poštenu ponudu da resetujemo odnose parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. i da zajedno sa strankama manjinskih naroda formiramo vladu ograničenog mandata koja bi pripremila i organizovala parlamentarne, predsjedničke i lokalne izbore u jednom danu - istakao je Knežević.

On je rekao, "ako im ovaj naš predlog nije prihvatljiv, onda je sasvim logično formiranje tzv. prelazne Vlade koju bi činili svi akteri parlamentarnog života i koja bi se obavezala da sa dvije trećine izglasa izbor članova Sudskog savjeta, sudija Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca, ali i da izglasa i izborno zakonodavstvo i definiše sveopšte izbore u jednom danu".

- Naravno, u opticaju je i skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje parlamentarnih izbora, ali mi se u ovom trenutku čini da izuzev DF-a niko drugi nije spreman za izbore u tako kratkom roku. Nemamo namjeru nikog da ubjeđujemo da prihvati naše korektne predloge, ali svi treba da znaju da će snositi odgovornost pred građanima ukoliko ne budu politički racionalni i pragmatični, jer je ova Vlada pala i nikakva crna magija i rituali je ne mogu vratiti, čak ni u zombi stanje - naveo je Knežević. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:59