Knežević i Marković / -KNEžEVIć I MARKOVIć
26/05/2022 u 21:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић: Зоран Лазовић недавно био код Ђукановића; Марковић: ДПС не штити своје људе

Он је истакао да је тренутно је мртва трка између ДПС и СНП ко жели да буде на челу Одбора за безбједност

Бивши полицијски функционер Зоран Лазовић био је  у згради Предсједника Црне Горе, код предсједника Мила Ђукановића, на дан када је требало да се одржи сједница Одбора за безбједност и одбрану, кад је требало да се донесе одлука о саслушању надлежних у безбједносном сектору, како би се расправљало о документима Еуропола у којима се тврди да су полицајци Петар Лазовић и Љубо Миловић чланови кавачког клана, казао је један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић у емисији "Начисто" на Телевизији Вијести.

У то се, како је казао, лично увјерио.

 - Сједница Одбора тада није одржана јер није било кворума, а Кнежевић је рекао како сумња да се врши утицај преко Ђукановића на одређене посланике ДПС-а да би се што "више удаљили од истине" - истакао је он.

Како је додао, шта ће он ту ако је бивши полицијски функционер, баш у јеку Скај кампање, то је питање за Ђукановића и Лазовића.

 - Сматрам да је након тог разговора Ђукановић позвао шефа посланичког клуба ДПС-а Данијела Живковића, који је био на сједници Одбора и који је саопштио да посланици ДПС-а неће чинити кворум јер су наводно револтирани што се на исти начин није третирала тема евентуалног снимка полицијског службеника Петра Кнежевића око неких дешавања на Цетињу, рекао је Кнежевић.

Кнежевић је истакао да је тренутно је мртва трка између ДПС и СНП ко жели да буде на челу Одбора за безбједност.

- У току је трка Драгана Ивановића и Предрага Бошковића ко ће да преузме одбор. - додао је.

Кнежевић је, након што су преслушали говор Зорана Лазовића на једној од прес конференција, казао да овдје имају проблем са Еурополом, не са медијским натписима.

Кнежевић је рекао и да сматра да Србија треба да изручи свакога кога потражује Црна Гора.

Рекао је, ипак, да су односи двије државе оптерећени неким политичким дешавањима, која су "вјероватно много више забољела Србију него што Црну Гору боли неизрушење Светозара Маровића".

 - Да ли је након онога што је саопштио Маровић, да су заједно крали он и Мило Ђукановић, било неопходно да ГСТ на основу тих навода саслуша Ђукановића? Маровић треба да буде у затвору, али одмах поред њега треба да буде и Ђукановић. Не може Мило Ђукановић да буде на слободи, а Светозара Маровића да јуримо као да је Ал Капоне, казао је Кнежевић.

На питање Марковића да ли то говори као политичар, или као "будући тужилац", Кнежевић је рекао да говори као политичар и грађанин који "све зна што се овдје дешавало, као што зна читава Црна Гора".

Посланик ДПС-а Душко Марковић је истакао и да је реално да нова парламентарна већина буде на челу појединих одбора, као што је то било раније.

- Предсједник Одбора не влада цијелим одбором, то је компексан одбор. Предсједник има задатак да сваку сједницу припреми да разговара за посланицима - навео је он.

Марковић је истакао да на сто треба ставити сва питања. Он је навео да не зна шта се радило у АНБ-у кад су се наводно прислушкивали функционери, политичари и црквени великодостојници.

Кнежевић га је упитао како је знао да ће оптужница против лидера ДФ-а бити подигнута и прије него што јесте.

Марковић је рекао да је у случају "државни удар" Тужилаштво "имало своје чињенице, одбрана своје..."

 - Имали смо пресуду, имамо пресуду која је измијењена, поновни поступак... Вјерујем да ће се у том поновном поступку, у промијењеним политичким околностима, доћи до истине, додао је.

Истакао је да ће се сада након промјене тужиоца показати да ли је систем био кримилан, а одговор на то могу дати само институције.

Марковић је истакао да ДПС има јасан однос према онима који крше закон,те да постоје институције које процесуирају оне који га крше.

- Неколико функционера ДПС-а је одоварало и било процесуирано. ДПС не штити своје људе, све је индивидуална одгороворност - додао је он.

Марковић је указао да је споразум о испоручивању осуђених лица обавезујући и у складу са међународним конвенцијама.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:40