Milan Knežević / - ZA BUDUćNOST CRNE GORE
21/03/2024 u 20:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Knežević: Milovića smijeniti, uz novog ministra da ide i rekonstrukcija

Ministar pravde Andrej Milović treba da bude smijenjen sa te funkcije, a uz imenovanje novog ministra trebalo bi obaviti i rekonstrukciju Vlade, ocijenio je lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević.

Knežević je, govoreći o izboru Aleksandra Radovića za v.d. direktora Uprave policije, rekao da sama činjenica da postoji kriza u parlamentarnoj većini i Vladi i oročena podrška Demokrata do juna, dovoljno govori da je napravljena politička šteta.

Kaže da je na vrijeme upozorio premijera Milojka Spajića da se čini greška.

- Da smo bili u Vladi, jasno bismo se odradili prema tome i od samog početka ne bismo podržali izbor suprotno zakonu - smatra Knežević, prenosi portal Vijesti.

Kazao je da je koalicija "Za budućnost Crne Gore" prilično zabrinuta. Knežević smatra i da će odluka o izboru Radovića pasti "na bilo kom sudu".

Kazao je da današnji izbor Predraga Burića za generalnog inspektora ANB-a, uz "nepotpuno poštovanje" Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, govori da "tu postoje određene nedostatnosti" i da je vrlo izvjesno da će Artan Kurti "ići stazama Brđanina" kad je u pitanju povratak na funkciju.

Knežević je ocijenio da sami postupak izbora v.d. direktora policije pokazuje da nije u pitanju "rat za profesionalca" već za prevlast u bezbjednosnom sektoru. Smatra da će sličnog scenarija biti i ako dođe do izbora za direktora ANB-a.

Kaže da bi bolje bilo da je Vlada postavila Aca Đukanovića za predsjednika borda Investiciono-razvojnog fonda, nego Predraga Drecuna. Smatra da je njegov izbor u bord IRF-a katastrofalan i skandalozan, i da je napravljena velika greška.

Knežević je rekao da je Andrej Milović trebalo da podnese ostavku na mjesto ministra pravde, ako nema povjerenje stranke koja ga je izabrala.

- Ako već sam neće da podnese ostavku, mislim da je gospodin Spajić trebalo da inicira njegovu smjenu - smatra on.

Knežević smatra da postoji ozbiljna nestabilnost u Vladi.

- Podržavamo u ovom trenutku jednu konfuznu i suprotstavljenu Vladu između ministara. Apelujem da dođe do nekog dogovora, pronalaženja zajedničkog imenitelja. Pitanje je da li sam lično zainteresovan da budem dio Vlade koja je stalno u sukobima i rivalitetu - poručuje Knežević.

Smatra da bi Milovića trebalo smijeniti u narednih mjesec ili mjesec i po, imenovati novog ministra pravde i kroz njegovo imenovanje obaviti i rekonstrukciju izvršne vlasti.

Knežević ukazuje da priču o rekonstrukciji nije "potegla" koalicija "Za budućnost Crne Gore", već premijer Spajić. Knežević je rekao da je Miloš Radinović, kojeg su predložili za ambasadora u Rusiji, najbolje rješenje za tu poziciju.

Knežević tvrdi da, prema njegovim informacijama, predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić sljedeće sedmice treba da bude izabran za sudiju Apelacionog suda.

Knežević je rekao da poštuje činjenicu da je Crna Gora članica NATO-a i da neće to preispitivati kad budu u Vladi. Ističe da to ne bi preispitivali ni kad bi sami formirali izvršnu vlast.

On je poručio da će DNP otkazati podršku Vladi, ako bude donijeta odluka da crnogorski vojnici idu u Ukrajinu.

- Rekli su da trenutno ne razmišljaju o tome, ali ako pozove Makron, Stoltenberg, možda će reći - ‘ajmo da razmišljamo o tome. E, ja neću da razmišljam o tome - kazao je on.

Lider DNP-a je ponovio da ne želi Bošnjačku stranku u Vladi, iako se za to zalagao ranije, nakon što su glasali za smjenu Andrije Mandića sa funkcije predsjednika Skupštine.

- Ja sam spreman, ako će kolega Ervin Ibrahimović ili bilo iz Bošnjačke stranke reći - izvinjavamo se zbog objašnjenja koje smo dali, generalizujući osjećaje srpskog naroda u Crnoj Gori na način na koji je to uradio DPS i mi to potvrdili u našim diskusijama, da razmotrim o tome. Ali, neću da prihvatim da se non-stop mi posipamo nekim pepelom krivice - naveo je on.

Knežević je rekao da želi da DNP bude u Vladi, ali ne po svaku cijenu.

Smatra da optuženi predsjednik Opštine Budva Milo Božović treba da bude pušten iz pritvora, uz jemstvo i mjere nadzora.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:12