Milan Knežević / - PORTAL DAN
30/03/2023 u 20:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Knežević: Ostavke su trebali da podnesu i Abazović i Adžić, odgovorni su za izbor Brđanina

Podsjetio je da je Zoran Brđanin bio kandidat URE za izbor direktora Uprave policije, dok je, kaže Knežević, kandidat koga je podržavao DF bio Dražen Medojević

Pokušaj da se na Odbor za bezbjednost i odbranu prebaci odgovornost zbog toga što Zoran Brđanin nije smijenjen do danas predstavlja klasičnu manipulaciju upravo onih struktura URE čiji je on bio favorit još iz vremena vlade Zdravka Krivokapića, saopštio je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, Milan Knežević. Poručio je da se Brđanin “mogao smijeniti samo u jasno formulisanoj proceduri”.

Podsjetio je da je Zoran Brđanin bio kandidat URE za izbor direktora Uprave policije, dok je, kaže Knežević, kandidat koga je podržavao DF bio Dražen Medojević.

Takođe, Knežević je podsjetio da je DF bio podnio amandmane na Zakon o unutrašnjim poslovima kojima se Odboru za bezbjednost i odbranu i Skupštini pružala mogućnost da “u jasno preciziranoj proceduri mogu smijeniti direktora UP”, ali su, ukazao je, protiv tih amandmana “glasali poslanici URA i DPS”.

“Tačno je da je Izvještaj o radu UP stigao u decembru prošle godine, ali samo na upoznavanje, bez obaveze za davanje mišljenja o smjeni Zorana Brđanina jer je u tom trenutku imao podršku Dritana Abazovića i Filipa Adžića, a samim tim i poslanika URE. Ono što je više zabrinjavajuće jeste činjenica da ni Zdravko Krivokapić ni Dritan Abazović kao predsjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost (VNB) nisu dostavili nijedan izvještaj o radu iako im je zakonska obaveza da to učine dva puta godišnje”, naglašava Knežević.

Da je, dodaje on, Odbor ijednom dobio Izvještaj VNB-a u kojem piše da “direktor UP snosi objektivnu ili bilo koju drugu odgovornost, zato što su njegovi pomoćnici osumnjičeni za pripadnost kriminalnim klanovima, svakako da bi se odredio prema tim saznanjima”.

“Međutim, ne da nije bilo tih saznanja, nego je Dejan Knežević u ime UP nekoliko puta prisustvovao sjednicama Odbora za bezbjednost i odbranu između ostalih zajedno sa Dritanom Abazovićem, GST- om Vladimirom Novovićem, i na tim sjednicama su svi tvrdili da imaju odličnu saradnju i da su rezultati takvi da dobijaju pohvale od partnerskih policija i službi iz čitave Evrope”, naglašava Knežević.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbrano rekao je da je nakon hapšenja Dejana Kneževića, neko želio da “odgovornost za izbor Zorana Brđanina prebaci na Odbor”, iako je, smatra Knežević, svakom jasno da se “dosadašnji direktor UP mogao smijeniti samo u jasno formulisanoj proceduri uz veliki znak pitanja da li Odbor u ovom trenutku uopšte ima kvorum za punovažno odlučivanje”.

“Zato sam i na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost saopštio da istovremeno sa smjenom Zorana Brđanina ostavke treba da podnesu Dritan Abazović i Filip Adžić jer imaju najmanje objektivnu odgovornost za njegov izbor”, kazao je Knežević.

Takođe, dodaje da je planirao da zakaže kontrolno saslušanje čelnih ljudi u Vladi i bezbjednosnom sektoru za sledeću nedjelju nakon završenog drugog kruga predsjedničkih izbora.

“I volio bih da na toj sjednici bude kvoruma, ali i da bude otvorena za javnost, kako bi građani mogli izvući zaključke koje sam izvukao i ja, da u državnim institucijama nadležnim za borbu protiv organizovanog kriminala vlada totalno rasulo i haos da je Kolumbija iz vremena Eskobara za nas Švedska”, zaključuje knežević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 16:20