Кнежевић / Фото: Срђан Бољевић
19/06/2021 u 11:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић: Резолуција је најмање писана у ЦГ, Кривокапић је ходајући демант

Премијеру је најлакше да кроз деманти додатно угрози и ово мало крхке стабилности између дјелова парламентарне већине и извршне власти, каже лидер ДНП-а

Један од лидера Демократског фронта и предсједник ДНП-а Милан Кнежевић рекао је за РТС да се резолуцијом о Сребреници, која је недавно изгласана у црногорском парламенту, ствара нова антисрпска атмосфера и да се плаши да је у питању "лансирна рампа" за обрачун са Србијом уочи избора следеће године.

Додао је да премијер Здравко Кривокапић, по свом профилу, по доживљају политике и по свему што је досад урадио, односно није урадио, више не заслужује да буде премијер Црне Горе.

Кнежевић је рекао за РТС да су тензије велике и да је чињенично стање да су дјелови парламентарне већине са посланицима ДПС-а донијели резолуцију којом се Србија, српски народ и Српска православна црква проглашавају за геноцидне, чиме се ствара нова антисрпска атмосфера.

- И то од оних који су од 30. августа доминантно на гласовима српског народа смијенили Демократску партију социјалиста, а касније кроз вид некакве квазиекспертске владе и политичке владе поставили премијера Кривокапића да реализује изборну вољу грађана од 30. августа и готово да нико не може вјеровати да се после девет мјесеци налазимо у једној ситуацији да нема разлике између спољнополитичких потеза Мила Ђукановића и Душка Марковића са спољнополитичким потезима Кривокапића који су усмјерени против Србије и српског народа - навео је Кнежевић.

Како је истакао, плаши се да је та платформа "лансирна рампа за обрачун са државним руководством Србије у априлу 2022. године, када се очекују предсједнички избори и избори за градоначелника Београда" и да очекује талас доношења сличних резолуција у региону са намјером да се укине Република Српска.

Кнежевић је рекао да се осјећа посрамљено и постиђено, иако није гласао за резолуцију, јер је резолуција у црногорском парламенту донијета у сарадњи са посланицима ДПС-а, који су, како је навео, препознатљиви по антисрпској политици протеклих петнаест година и који су донијели спорни закон о слободи вјероисповијести.

- Зато је ово много теже и потресније за нас, јер од ДПС-а смо се и надали. Међутим, оно што је било потпуно неочекивано јесте и понашање Алексе Бечића, предсједника Скупштине, а да не говорим о премијеру Кривокапићу који је био носилац наше листе и који је погазио свако идеолошко, изборно и, чини ми се, људско увјерење око ког смо се окупили 30. августа - истакао је Кнежевић.

Подсјетио је и на то да Кривокапић недавно није потписао темељни уговор са Српском православном црквом, како је оценио, "под притиском делова парламентарне већине, ДПС-а и западних агентура".

- Ако упоредите ту политику Здравка Кривокапића са политиком Душка Марковића и Мила Ђукановића из претходног периода готово да нема разлике, чак ми се чини да је премијер Кривокапић и радикалнији у неким потезима према Србији и српском народу - истакао је Кнежевић.

"Сада имамо и кризу у парламенту"

Нагласио је да доношење резолуције и смјена министра Владимира Лепосавића није могла да се спријечи и да су упозоравали Кривокапића да се тиме улази у дубоку институционалну кризу.

- У овом тренутку, осим кризе у влади, која је евидентна и очигледна већ мјесецима, сада имамо и кризу у парламенту, јер је Демократски фронт након тог изгласавања напустио Скупштину Црне Горе и потпуно је питање због чега је овако крхка парламентарна већина отпочела антисрпску политику и то на начин да се сукобљава са онима који су побиједили на изборима 30. августа - казао је Кнежевић.

Оценио је да су усвајању допринеле НАТО амбасаде и да му се чини да је резолуција најмање писана у Црној Гори.

- Али је неопходно било да се пошаље порука васколиком српском народу, не само у региону, него и у свијету да отпочиње једна кампања самопризнавања и било је неопходно да се они којих има 30 посто, а то су Срби у Црној Гори, представе такође геноцидним, а да ето, Црна Гора, израста на неке демократске стандарде и нивое да је спремна да признаје оно што се није признало ни у самој БиХ и око чега постоје и дан-данас различита тумачења - рекао је Кнежевић.

"Кривокапић је ходајући демант" 

За премијера Кривокапића, који је после усвајања резолуције рекао да је она непотребна, Кнежевић је рекао да је ходајући демант и да је управо он смијенио Лепосавића са партијама Дритана Абазовића и Бечића, као и посланицима ДПС-а, због ставова о Сребреници, гдје није признао да се догодио геноцид.

Говорећи о оптужбама Кривокапића да Демократски фронт преговара са ДПС-ом, Кнежевић је рекао да се прије неко вече видјело ко сарађује са њима, пошто су управо они са ДПС-ом изгласали резолуцију о Сребреници.

- Да не говоримо о сусретима премијера Кривокапића и предсједника Ђукановића који су од 4. децембра толико интензивирани, који се више и не скривају. Више је премијер Кривокапић имао сусрета са Ђукановићем него са лидерима парламентарне већине или макар лидерима Демократског фронта који су га довели на ту позицију. Да не помињем и чињеницу да је премијер Кривокапић, док није постао премијер био високи владин функционер, кога је поставила влада Игора Лукшића 2009. године на име шефа акредитационог тијела и то је био пуних 11 година - навео је Кнежевић.

Додао је да је Кривокапић добио од Ђукановића и његове владе и стан од 130 квадрата и да је био човјек којег нико није препознавао ни у опозиционој борби, ни током литија.

- Очигледно да је премијеру Кривокапићу најлакше да кроз деманти, гдје демантује самога себе, додатно угрози и ово мало крхке стабилности између дјелова парламентарне већине и извршне власти, али оно што је, чини ми се много евидентније јесте да он дефинитивно по свом профилу, по доживљају политике, по доживљају ријечи и по свему што је досад урадио, односно није урадио, не заслужује да више буде премијер - рекао је Кнежевић.

"Шизофрена ситуација која је угрозила и туристичку сезону" 

Кнежевић је навео да они који су изгласали резолуцију покушавају да представе да се то не односи на српски народ.

- Нису у Сребреници били Ескими, нити су били Дагестанци и Чечени. Били су припадници српског народа и ми смо јасно саопштили да се ради о злочину, али сада да кренемо да вагамо жртве, да су скупље и теже муслиманске жртве од српских жртава, мислим да нам то није потребно - истакао је Кнежевић.

Како је навео, са друге стране, постоји памфлетистичка политика Кривокапића који позива грађане Србије и Републике Српске да дођу на море, а да су их пар дана прије тога прогласили за геноцидне стварајући основе да се укине Република Српска.

- Потпуно једна шизофрена ситуација која је додатно угрозила и нашу туристичку сезону, а да не говорим о томе да је наш премијер неких мјесец и по дана раније, у разговору са министром Лавровом када је затражио 300.000 вакцина, два сата након тога увео нове санкције Русији. Сви они који могу да помогну црногорску привреду кроз туристичку сезону у овом тренутку су збуњени и тешко је да могу да разумију ситуацију да неко може да их позива на одмор, а истовремено их проглашава за геноцидан народ- закључио је Кнежевић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:22