/ Foto: ARMANDO BABANI, TOMS KALNINS
17/11/2021 u 23:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ко је албански тајкун Резарт Тачи који се помиње у предметима са Ђукановићем

Тачи зарадио огромни новац од нафте, па пропао у фудбалу

Име Резарта Тачија од раније је познато онима који прате фудбал, нарочито италијанску Серију А. Прије уплива у свијет фудбала, богатство је стекао на тржишту нафте, гдје је преко своје фирме "Тачи Оил" зарадио астрономске своте новца.

Балканској јавности, пак, Тачи је постао познат када је његово име поменуто у предмету који суд у Палерму води против групе која је проневјерила око 22 милиона еура за "Kоза Ностру". Ни то можда не би била превише занимљива вијест да су случај нису уплетени предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и његов брат Ацо, преноси Нова.рс. 

Тачи и његови сарадници се сумњиче да су учествовали у прању око 22 милиона еура „Kоза Ностре“. Своју каријеру почео је давних дана, оснивањем фирме која ће постати једна од најбољих на свијету, када је трговина нафтом у питању.

image
FOTO: ARHIVA

Тачи је још 1998. године основао фирму „Тачи Оил“. На самом почетку она је бројала свега шест запослених и једно складиште на сјеверној обали Албаније.

Посао се убрзо проширио на два објекта, а Тачи је 2004. године основао фирму „Аника Ентерприсес“, чије је сједиште у Швајцарској и дјелује као трговачки огранак „Тачи Оил-а“.

image
FOTO: ARHIVA

Од тада је све ишло узлазном путањом, па је албански тајкун неколико година касније успио да преузме 85 одсто акција Албанске рафинерије нафте (АРМО). Инвестиција му се итекако исплатила, јер је постао већински власник државне и једине рафинерије нафте у једној од најсиромашнијих земаља Европе.

Kритичари су тврдили да је користио своје блиске везе са тадашњим албанским премијером Салијем Беришом да фактички добије рафинерију бесплатно и створи шему за утају пореза од више милиона еура у том процесу.

„Тачи Оил“ сада броји више од 1.400 запослених. Иако тачне бројке нису познате, процjена је да се његово богатство мери у милијардама еура. У родној Албанији био је кривично гоњен због пореске преваре, али никада званично није оптужен.

Пословни партнер браће Ђукановић пасионирани је љубитељ фудбала. Учестовао је у преузимању два клуба из италијанске Серие А – Милана и Парме. Иако му је покушај преузимања Милана пропао, 2014. године постао је већински власник Парме. Само два мјесеца након ступања на функцију предсједника клуба, Тачи је исту напустио.

Тадашњи предсједник Парме Томасо Гирарди желио је да прода клуб и та намјера се брзо остварила. Након што је привремени предсједник Фабио Ђордано објавио да су нови власници „поуздани, познати људи“, откривено је да је главни инвеститор управо Тачи.

- Намјеравам да појачам клуб. Већ сам о томе разговарао са Берлусконијем. Рекао ми је да не намјерава да прода, али знам да ће узети у обзир моју понуду, ако се изјасни -  пренијели су италијански медији Тачијеве ријечи.

Миланова матична компанија убрзо је угушила разговоре о промјени власништва, али је Тачи остао главна тема захваљујући безброј питања о његовом пословању. Kонтроверзна прошлост није га спријечила да 2014. године преузме Парму, иако су навијачи били скептични због негативног искуства са Миланом.

Везе са „Kоза Ностром“ и браћом Ђукановић

Мило и Ацо Ђукановић налазе се су у документу истражног судије из Палерма Алфреда Монталта, у предмету који се бави случајем албанског тајкуна.

image
Фото: Дан

Један од свједока у овом случају Даниеле Честагали испричао је суду да је лично водио разговоре са Ђукановићем, као и сам Тачи.

Разговори који су снимљени у јуну ове године докзују да је Тачи био у контакту са браћом Ђукановић. У једном од њих, он непознатој особи говори да ће им се исплатити уколико отворе рачун у „предсједниковој банци“, мислећи на Прву банку Црне Горе.

Честагали, један од осумњичених у овом поступку свједочио је на суду о разговору који је водио са Тачијем.

- Нисам ти одговарао јер ме је звао он, добили смо позив од предсједника Црне Горе. Рачун је отворен у његовој банци, тако ће предсједник дуговати услугу. Тачи је звао предсједниковог брата (Ацо Ђукановић), после два минута је и предсједник звао и рекао – донеси их овдје, остави их тамо, јер тако капитализујеш мене, а ја ти све покривам- испричао је Честагали.

Подсјетимо, Специјално државно тужилаштво формирало је предмет противЂукановића због навода о прању новца преко Прве банке Црне Горе.

Он је оптужбе негирао, наводећи да се ради само о „исконструисаној афери“.

- Рекао бих да се ради о фалсификату, постали су нека врста праксе у политичком животу и медијској пракси гдје се жели суберзивно жели скретати пажња јавности са реалних проблема у Црној Гори, као што је нефункционална и неодржива власт и онда се жели јавност забављати са новим аферама- казао је Ђукановић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:06