Биљана Марковић / - Биљана Марковић
31/03/2022 u 21:10 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коалиција "За будућност Котора” оптужила Joкића за тајно потписивање споразума о спонзорству

Због тога су иначе два одборника ЗБК-а Слободан Лазовић (ПЗП) и Жељко Кнежевић (НДС), бојкотовали сједнице Скупштине општине, па парламент није имао кворум за рад од потребних 17 одборника

Дио коалиције “За будућност Котора”; оптужио је данас предсједника Општине Котор Владимира Јокића (Демократе) да је у име Општине Котор “у тајности” потписао споразум о спонзорству Фестивала позоришта за дјецу и међународног “КоторАрт” са приватним ДОО друштвом на период од пет година, вриједан око четири милиона еура.

Предсједник Општинског одбора Нове српске демократије (НСД) Владимир Потпара казао је на данашњој прес конференцији да је Јокић овај споразум потписао “тајно” у периоду док су трајали преговори дијела ЗБК-а и Демократа око реорганизације ЈУ Културни центар “Никола Ђурковић”, односно да се организација културних манифестација од посебног значаја за општину Котор повјери овој “или некој другој јавној установи која би се формирала”.

Због тога су иначе два одборника ЗБК-а Слободан Лазовић (ПЗП) и Жељко Кнежевић (НДС), бојкотовали сједнице Скупштине општине, па парламент није имао кворум за рад од потребних 17 одборника.

У блокади је био од августа 2021. до 24. марта када је уз подршку три, сада бивша ДПС-ова одборника, одржана и усвојен буџет града, а избјегнуто увођење принудне управе.

Подсјетимо, Дејан Огњановић и Милица Љутић иступили су из которског ДПС-а и до краја актуелног сазива СО наступаће самостално, а исти став заузео је и др Младен Донковић.

Из ДПС-а су тражили да они партији врате одборничке мандате, оптуживши их за политичку трговину.

- Јокић је био у стању да направи коалицију са онима који су га пајсером макли са мјеста предсједника Општине 2019. Године, само да остане финансирање ДОО Друштва у наредних пет година. Са овим је рекао све о себи, а ми ћемо се трудити и успјећемо уз помоћ наших суграђана, да средства намијењена за културне манифестације се транспарентно троше и то кроз јавне установе, а никако у приватне џепове, поручио је Потпара.

image

Биљана Марковић

- Биљана Марковић

Предсједник Општинског одбора Праве Црне Горе у Котору Дејан Штилет рекао је да су “сви који су прелетјели, они су дошли заслугом и наших симпатизера и наших бирача”.

 - Грађани Котора су направили промјене иза којих мора да се види резултат. Тај рез је кренуо гдје смо ево пола године имали одличну сарадњу са господом из ОО Демократа, док је господин Јокић био болестан, гдје смо преговарали и све чињели да опстане коалиција. Међутим иза свега тога тражили су се не два, него три одборника, требало је још неко да се осигура. Народ треба да зна шта се дешава, а за ово, ако неко нешто буде радио, сигурно неко сноси одговорност, рекао је Штилет.

Предсједник Општинског одбора Покрета за промјене (ПЗП) Миливоје Самарџић казао је да је представник Демократа Огњен Вукасовић на коалиционом састанку изнио информацију да потписани споразум “нема никакву правну тежину”.

- Законску одговорност, и да он како је потписан може да буде и раскинут. Самим тим то би била још једна превара према том трећем лицу, било ко да је, навео је Самарџић.

На пресу је речено да је власник и директор ДОО Друштва са којим је потписан споразум о спонзорству Ратимир Мартиновић.

Истакануто је да проблем око организације културних манифестација од посебног значаја за општину Котор траје дужи низ година, уз хронолошки осврт на исти од 2016. године до данас.

Наведено је и да је Министарство просвјете и културе упутило Јокићу допис упозорења о потреби примјене Закона о култури и да “мора урадити реорганизацију и све пребацити у организацију јавној установи”.

- Овај проблем је доминантно утицао да господин Јокић прави коалицију са Демократском партијом социјалиста. Ми смо урадили све да дође до договора, рекао је Потпара наводећи да као рјешење виде враћање одборничких мандата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:06