дпс илустрација / - дпс илустрација
16/11/2021 u 10:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комисија за здравство ДПС: Катастрофално вођење епидемије од стране Министарства здравља узима данак

Указујући на ову погубну праксу тражимо од власти да са њом одмах прекине, истакли су из ДПС-а

Комисија за здравство ДПС Црне Горе  саопштила је да лош рад Министарства здравља и катастрофално вођење епидемије узима данак.

- Скоро сваки дан биљежимо двоцифрен број умрлих и настављамо да нижемо црне рекорде. Од данас је Црна Гора на 4. мјесту у свијету по броју умрлих у односу на број становника. У болницама је највећи број пацијената од 28.9.2021. Удио позитивних налаза на дневном нивоу не пада испод 15 одсто. “Масовна” вакцинација тапка у мјесту. Дуг Фонда за здравство је преко 40 милиона еура са даљим трендом раста. ЦОВИД пропуснице издате у Црној Гори нијесу признате у Европи па смо још увијек далеко од EU COVID пасоша. Грађани Црне Горе на Кипар не могу ући ни са потврдом о вакцинацији већ морају у карантин. Запослени у Институту Игало најављују штрајк. Грађани Колашина протестују због наставка политичког реваншизма. Премијеру наводно настављају да расту антитијела док он чврсто остаје једини декларисани антиваксер међу шефовима влада у Европи. О томе страни медији извјештавају са невјерицом. Медији пишу како се грађани очигледно прерано бришу са списка обољелих али нико из министарства то не демантује. Списак је предуг и није коначан- наводе из ДПС-а.

Међутим, како наводе, оно што посебно забрињава је "однос менаџмента здравствених установа према љекарима и здравственим радницима који су најсветлији дио досадашње борбе са КОВИД-ом".

- Због лоше организације рада директори установа упућују љекаре и медицинске сестре на радна мјеста за која нијесу квалификовани нити имају лиценцу за рад. Ради се о директном кршењу Закона о здравственој заштити и Правилника Лјекарске коморе Црне Горе што изазива несигурност и незадовољство код љекара и медицинских сестара. Здравствени радници се у овој ситуацији осјећају изиграним и правно незаштићеним посебно ако би дошло до критичних ситуација које би захтијевале накнадно вјештачење рада. У циљу прикривања свог незнања и лоше организације директори здравствених установа, у договору са Министарством здравља, упућују љекаре на нова радна мјеста без икаквог писаног рјешења. Ово ће сигурно бити и предмет будуће анализе провјере квалитета рада у здравственим установама. Указујући на ову погубну праксу тражимо од власти да са њом одмах прекине- истакли су из ДПС-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:15