/ Јелена Боровинић Бојовић
04/10/2021 u 14:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Комисија за здравство ДПС: Шта и с ким министарка петља око руске вакцине и набавке?

Одлазећа министарка дочекала је 7. марта други контингент од 5.000 руских вакцина Спутњик V рекавши да је “Влада купила укупно 50.000 ових вакцина", Међутим, руске вакцине нијесу стизале па је министарка саму себе демантовала 7. јула, наводе из ДПС-а

Комисија за здравство ДПС саопштиола је да "сага са руском вакцином се наставља, грађани су збуњени контрадикторним информацијама о препорукама за вакцинацију а јавност никако да сазна шта смо заиста купили, шта чекамо а шта никада неће стићи у Црну Гору".

- Јелена Боровинић Бојовић, одлазећа министарка здравља, дочекала је 7. марта други контингент од 5.000 руских вакцина Спутњик V рекавши да је “Влада купила укупно 50.000 ових вакцина”. Међутим, руске вакцине нијесу стизале па је министарка саму себе демантовала већ 7. јула изјавивши да “Црна Гора није унапријед купила иједну дозу руске вакцине”. Међутим, према доступним подацима уплац́ено је 50.000 вакцина по 19.9 долара. Остаје нејасно да ли је министарка обманула јавност 7. марта или 7. јула али оно што је много важније јесте да Црна Гора већ мјесецима нема на лагеру нити једну дозу руске вакцине- наводе из ДПС-а.

Како тврде, “поуздани консултант” министарке у нереализованим набавкама Спутњик V вакцине је господин Сергеј Бољевић који је данас на ТВ Црне Горе, "као најбољи top-shop мајстор, изрекламирао Спутњик лајт вакцину. Већ неколико пута до сада министарка се није оградила од врло проблематичних изјава господина Бољевића па не вјерујемо нити да ће се сада огласити иако изречено одступа од препорука националног тијела за имунизацију".

- О поузадности “партнера” Бољевић најбоље говоре његове изјаве. Тако је крајем марта најавио да ће за два мјесеца у Црну Гору стићи још 200.000 Спутњик V вакцина. Дана 23. априла 2021. године изјавио је да би неколико десетина хиљада доза руске вакцине требало да стигне у Црну Гору из Русије до краја априла. Бољевиц́ је накнадно рекао да је проблем кашњења техниц̌ке природе, вјероватно због производње. Вакцине и даље нијесу стизале али јесу обећања. Сергеј Бољевић казао је 22. маја 2021. да је договорено да се Црној Гори у првој половини јуна испоручи наредни контингент “Спутњик V” вакцина. Крајем августа Сергеј Бољевић рекао је да би “500.000 доза Спутњик лајт вакцине у Црну Гору могло да стигне већ до средине септембра”. Треба ли нагласити да ништа од овога није реализовано! А повјерење министарке безгранично- нагласили су из ДПС-а.

Наводе да према сопственом признању Боровинић Бојовић, било је довољно да господин Бољевић путем телефона нагласи да се “не смије прихватити донација руских вакцина господина Олега Дерипаске” и да Црна Гора у јануару 2021. године остане без 100.000 вакцина.

- Премијера Здравка Кривокапића господин Бољевић је позвао да присуствује прослави Дана повједе над фашизмом, 9. маја у Москви. Тога дана премијер нам се није јавио из Москве. Али, господин Бољевић се не зауставља. Прије само 4 дана РТЦГ је пренио изјаву Бољевића по којој “Спутњик лајт вакцину још не могу да приме невакцинисане особе”. Већ данас Бољевић каже да “Спутњик лајт може бити и прва доза, али ће онда имати краћи имунитет потребан за одбрану од короне”. Међутим, топ-схоп маестро је закључио да је “Спутњик лајт најбоља доступна трећа доза”, министарка вјерује а код грађана расте неповјерење у процес имунизације. Не чуди што је вакцинисано тек 35% грађана када наса воде “луди и збуњени”. Недостаје нам нормалних- наводе они.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 00:33