/ MILOS KONATAR, SKUPSTINA CRNE GORE - LAZAR RUZIC
11/07/2022 u 12:23 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konatar predao izmjene zakona: Kadrovsko i finansijsko jačanje sudstva i tužilaštva

Pored propisivanja novog mjesta u okviru platnog razreda, izmjenama je predviđeno i zakonsko sistematizovanje već postojećih zvanja u okviru sudstva i državnog tužilaštva, a to je sekretar suda i sekretar državnog tužilaštva

Predsjednik Kluba poslanika Crno na bijelo, Miloš Konatar predao je danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru kojim su propisana zvanja i koeficijenti koja se dodaju postojećim grupama poslova i podgrupama, pri čemu se „Šef Kabineta glavnog specijalnog tužioca“ sistematizuje u okviru Grupe poslova B u podgrupi 19, dok se „sekretar suda“ i „sekretar državnog tužilaštva“ sistematizuje u okviru Grupe poslova C u podgrupi 13.

Kako se navodi u Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama u javnom sektoru razlozi se odnose na na potrebu jačanja kapaciteta stručne službe sudstva i državnog tužilaštva propisivanjem novih kategorija u okviru platnih razreda na nivou zakona.

-Izmjene zakona predviđaju sistematizovanje novog radnog mjesta, odnosno šefa Kabineta Glavnog specialnog tužioca po ugledu na druge najviše pravosudne institucije, odnosno Ustavni sud, Vrhovni sud i Vrhovno državno tužilaštvo. Izvještaji Evropske komisije pokazuju da je izostanak stvarne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije najveća prepreka evropskim integracijama. Specijalnom državnom tužilaštvu, kao nadležnom za gonjenje počinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala i visoke korupcije, mora se obezbijediti puna podrška u tom procesu, što podrazumijeva i jačanje organizacionih kapaciteta-stoji u obrazloženju izmjena zakona.

Pored propisivanja novog mjesta u okviru platnog razreda, izmjenama je predviđeno i zakonsko sistematizovanje već postojećih zvanja u okviru sudstva i državnog tužilaštva, a to je sekretar suda i sekretar državnog tužilaštva.

-Iako zakon prepoznaje sekretara Vrhovnog suda, Vrhovnog državnog tužilaštva i Sudskog savjeta, zvanja sekretara drugih sudova i državnih tužilaštava nisu prepoznata zakonom, već podzakonskim aktom. S druge strane, zakon prepoznaje sekretare ministarstva, kao i sekretare „radnih tijela Vlade“ i „radnih tijela Skupštine“, ali ne i sekretara suda, iako je sudstvo posebna grana vlasti u istoj ravni sa izvršnom i zakonodavnom. Takođe, zbog značaja i uloge državnog tužilaštva, cijenimo da je nužno da se zvanje sekretara državnog tužilaštva zakonski uredi- kaže se u obrazloženju.

Zaključuje se da će se sredstva za sprovođenje ovog zakona utvrditi nakon detaljne analize na osnovu informacija nadležnih organa o broju zaposlenih koji po ovom zakonu dobijaju povećanje, kao i bruto iznosu povećanja za svako pojedinačno radno mjesto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:52