Pejović na konferenciji predsjednika parlamenata Strategije EU za Dunavski region / - IGOR SLJIVANCANIN/SKUPšTINA CRNE GORE
20/03/2024 u 12:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konferencija predsjednika parlamenata Strategije EU za Dunavski region: Jednoglasna podrška državama ZB za članstvo u EU

Usvajanjem Zajedničke izjave juče je završena Deveta konferencija predsjednika parlamenata Strategije EU za Dunavski region. U Zajedničkoje izjavi učesnici konferencije osudili su napad Rusije na Ukrajinu i pozdravili otpočinjanje pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom.

Takođe, istaknuta je jednoglasna podršku državama Zapadnog Balkana kada je u pitanju njihovo članstvo u EU, uz poziv na ubrzanje integracionog procesa sa ovim državama.

Na poziv predsjednika Nacionalnog savjeta Republike Austrije Volfganga Sobotke, konferenciji je prisustvovao potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović.

Dvodnevnu konferenciju obilježila je rasprava organizovana u tri panela, posvećena bezbjednosti u Dunavskom regionu, značaju obrazovanja za jačanje demokratije kao i načinima povezivanja Dunavskog regiona kao jedinstvenog kulturnog, prirodnog i naučnog područja.

- U okviru prvog panela posvećenog bezbjednosti, govornici su potvrdili potpunu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozvali na ubrzanje procesa pregovora sa pet država Dunavskog regiona koje su kandidati za članstvo u EU, a među kojima se nalazi i Crna Gora. Dodatno, govorili su o izazovima vezanim za migracione tokove, prekogranični kriminal i trgovinu ljudima, te asimetrične prijetnje poput sajber napada. Fokus drugog sesije bio je na značaju upoznavanja mladih sa funkcionisanjem demokratskog političkog sistema, a panelisti su razmijenili iskustva o dobrim praksama koje u ovoj oblasti sprovode u svojim parlamentima. U okviru ove sesije potpredsjednik Pejović govorio je o dostignućima Skupštine Crne Gore, ističući da je kroz Demokratske radionice „Barbara Pramer“ koje organizuje skupštinski Edukativni centar za 12 godina prošlo više od 33 hiljade osnovaca iz svih crnogorskih opština, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Na trećem panelu učesnici su razgovarali o modalitetima kulturne i akademske saradnje koji mogu unaprijediti povezivanje država unutar Dunavskog regiona, te istakli da treba posebno pojačati saradnju u prigraničnim područjima koja su međusobno upućena jedna na druge.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 14:11