ПРЕМИЈЕР ЗДРАВКО КРИВОКАПИЋ  / - ФОТО: ПРИНТСКРИН
18/01/2022 u 16:00 h
Марија ТомићМарија Томић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић: Мањинска Влада је превара, рјешење ванредни парламентарни избори

Да би Црна Гора кренула правим путем мора да се дође, према његовим риjечима, прочишћењем "оних коjи никако не заслужуjу да учествуjу у креирању политика", казао је премијер

Премијер Здравко Кривокапић на прес конференцији казао је да актуелна политичка ситуацији у Црној Гори турбулентна. Поводом јучерашње ситуације премијер је поручио да је мањинска Влада превара.

Приjедлог jе за њега, како jе саопштио, велико изненађење и додао да маске морају да падну до краја. Премијер је навео да ће то бити урађено до 1.марта и Црна Гора ће видjети ко jе ко и какав jе. Рjешење jе да се, како jе указао, прошири рад владе и предложио ванредне изборе парламентарне изборе у маjу.

- Режим jе 30. августа пао. Мањинска влада jе превара. Ако би правили сликовит приказ шта jе та мањинска влада, упоређуjући jе са људским вриjедностима, онда jе исказана са ставовима коjе су прецизно исказали Стеван Џаковић, Драго Ђуровић и Дарко Паjовић. Све заjедно то jе нова мањинска влада - казао је премијер.

Он је казао да су грађани 30.8 имали референдумско  питање које се односило да ли су за наставак корумпираног режима и тада су послали поруку да неће да живе у хибридном режиму.

Приjедлог за излазак из ове ситуациjе jе, како jе казао, давно дао, али ниjе реализован због опструкциjе оних коjи мањинском владом желе да преобразе Црну Гору.

- Ова Влада jе била успjешна, али имамо други пут са онима са коjима никада не бих путовао. Ако jе то избор Црне Горе онда су jедина два рjешења да се у оквиру постоjеће владе тражи начин унапређење рада влада уважаваjући унутрашњег и међународног контекста, а наjпоштениjи начин рjешавање ситуациjе су ванредни парламентарни избори у маjу са локалним изборима, али не да се неко криjе иза неке листе, него ако jе могуће са неким отвореним листама - истакао jе Кривокапић.

Да би Црна Гора кренула правим путем мора да се дође, према његовим риjечима, прочишћењем "оних коjи никако не заслужуjу да учествуjу у креирању политика".

- Ако нисте одговорни према ономе што имате, како онда нудите нешта друго - упитао jе Кривокапић.

На питање новинара  хоће ли покренути поступак разрјешење потпредсједника Владе Дритана Абазовића одговорио је да је ова Влада поред свих атрибута имала најважнији - етички.

- Не могу да схватим да неко може да каже: "Имаћу пробу са мањинском владом, а ако то не успије остајем до 2024.". Замислимо то овако, имам љубавницу и кажем жени: "Хајде да видимо како ће ми бити с њом, па ако не успије могу да се вратим" - навео је Кривокапић и додао да треба сачекати да "бура прође".

Одговарајући да ли ће убрзати процес формирања партије казао је да о томе не размишља.

Кривокапић је, поред осталог, казао да жели да буде дио рјешења.

- Долазимо до парадокса да они који су ме највише критиковали нису поднијели ову иницијативу - истакао је Кривокапић.

Премијер је говорећи о консензусу у Скупштини за деблокаду појединих институција, због чега је, поред осталог и предложен модел мањинске владе, навео да је неопходан број од 49 посланика, а да се то не може десити ако Социјалистичка народна партије не приђе моделу мањинске Владе, те да би онда свеједно било да ли имају подршку 41 или 47 посланика.

Премијер је казао следеће: 

" Зашто не поставити питање да ли један професор који се бори против корумпираног режима треба да буде проблем, а не предсједник који је корумпиран. Да ли треба да кажемо да је програм "Европа сад" безначајан, а не "Пандорини папири". Грађани треба да буду релаксирани, јер први пут се обезбјеђује достојанствена минимална зарада. Неки теоретичари тврде да ако се не усвоји буџет то значи пад владе, што би у нашем случају значило да имамо подршку"

Кључни министри, према његовим ријечима, не желе да буду дио мањинске владе.

Премијер је нагласио jе да не разумиjе аргументациjу коjа jе jуче понуђена везано за формирање мањинске владе, истичући да грађани не би ништа добили у смислу уштеде и бољег живота. 

Он jе поручио да грађани не треба да брину, и да свако рjешење коjе jе за њих, треба да буде подржано. 

Тврди како jе за очекивати да ће СНП остати вjеран вриjедностима и залагањима свог оснивача, коjи jе однос према ДПС одавно jасно профилисао. 

Предсjедник Владе jе рекао да, везано за случаj откривања пола тоне кокаина у Подгорици, недавна конференциjа за медиjе jасно показуjе како ради Специjално државно тужилаштво. 

- Погледаjте само ту замjену теза. Сjетите се jедне изjаве коjу jе дао покоjни предсjедник Момир Булатовић jош приjе 25 година. И тада jе била прича о бананама. Ништа се очито ниjе промиjенило, само су играчи можда другачиjи -  рекао jе Кривокапић. 

Он jе рекао да држава мора да откриjе налогодавца везано за шверц, и да су све замjене теза неприхватљиве.  

"Зар случаj 'Крстовић' ниjе исти случаj 'Воли'. По чему се разликуjе то.Тужилаштво се мора довести што приjе у ред, у корист свих грађана Црне Горе. То jе битка за Црну Гору", рекао jе Кривокапић. 

Говорећи о поступку потпредсједника Владе и jе ли знао да ће предложити мањинску владу, он jе рекао да ниjе наиван и да jе знао шта се дешава. Казао jе да jе знао за посjету Абазовића и министра спољних послова Ђорђа Радуловића Америци. 

- Непосредно послиjе тога, медиjи се ниjесу питали, зашто послиjе тога иду на исто мjесто два министра ове владе. И послиjе тога, став Габриjела Ескобара да jе дата безрезервна подршка овоj Влади. Наjбољоj у историjи Црне Горе, jер нећете имати у црногорскоj историjи већи економски раст него за мандата ове владе - навео jе Кривокапић. 

Говорећи о оставци казао jе да ће то учинити када буде неуспjешан.

- Ова Влада jе била успjешна, то говоре резултати, не зато што jа хвалим самог себе - оциjенио jе Кривокапић.

Како jе навео, овоj влади се не дозвољава да се размахне.

- Ударац понекад дође и са мjеста одакле се то не очекуjе - рекао jе премиjер.  

Он jе нагласио и да има изузетну сарадњу са министром финансиjа Милоjком Спаjићем, коjи jе, како jе рекао, сада у САД и сjутра ће се састати са америчким специjалним изаслаником за Балкан Габриjелом Ескобаром

Говорећи о томе ко је вршио опструкцију изградње ауто пута , премијер jе рекао да jе саботажа направљена од раниjе управе Монтепута, коjа jе урадила погрешно много тога, посебно по питању набавке неопходне опреме

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:24