/ Рашко Коњевић
05/04/2022 u 14:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коњевић: Абазовић састављање владе претворио у циркус

Он је казао да је Абазовић добио мандат за састав нове владе и да, уколико нема већину, треба да врати мандат

 Мандатар Дритан Абазовић треба да се изјасни да ли има потребну већину за састављање нове владе, а уколико нема - треба да врати мандат, поручио је предсједник Социјалдемократске партије Рашко Коњевић.

Он је новинарима, након сједнице Одбора за за безбједност и одбрану, казао да није тачно да би СДП-у могло да припадне мјесто предсједника Скупштине.

- Сваког дана у медијима имате нову информацију. Абазовић је, начином на који води преговоре, састављање владе претворио у циркус- рекао је Коњевић.

Он је казао да је Абазовић добио мандат за састав нове владе и да, уколико нема већину, треба да врати мандат.

- Треба да се изјасни да ли има већину за састављање нове владе, да не би задржавао мандат- истакао је Коњевић.

Он је казао да Абазовић, законски, има рок од 60 дана за састављање нове владе, и нагласио да Црна Гора нема времена да чека.

- Умјесто најава њега и његовог политичког субјекта сваке седмице да ћемо имати нову владу наредне недјеље, треба да саопшти да ли може да састави владу. Нека врати мандат или предложи други састав владе, а не да сваког дана добијамо готово нетачне информације- навео је Коњевић.

Према његовим ријечима, Абазовић има жељу да у новој влади буде Социјалистичка народна партија (СНП), па тиме постаје талац те странке.

- Уколико мисли да му неко други одређује састав владе, мислим да неће имати већину- рекао је Коњевић.

На питање да ли би СПД учествовао у влади у којој би био СНП, Коњевић је одговорио да се у тој странци залажу за владу коју ће подржати 49 посланика.

Он је истако да суштина није ко је у влади, већ чиме ће та влада да се бави.

- Рекли смо да влада треба да буде заснована на јасним програмским принципима и да потпишемо коалициони споразум свих који ће бити у тој влади, или је подржати- казао је Коњевић.

Грађани, како је навео, треба да буду упознати са програмом, приоритетима и циљевима владе.

- Ми смо заинтересовани, са ким год да се договоримо око програма, приоритета и циљева. Овдје једино имате СНП која бјежи од тога, а притом одређује ко може да буде у влади- рекао је Коњевић.

Он је навео да је парадоксално да СНП-у не смета то што би за њихове министре гласао СДП или Демократска партија социјалиста (ДПС).

- Уколико желимо да од седмице до седмице ово претварамо у циркус, позивам Абазовића да омогући неки други договор у Скупштини, да добијемо владу која може да рјешава одређене ствари- рекао је Коњевић.

Он је навео да су у Црној Гори блокиране институције, захваљујући понашању Демократског фронта (ДФ) и, добрим дијелом, Абазовића.

- Ми смо једина земља региона која није усвојила ниједну антикризну мјеру, имамо блокиран парламент, ДФ одређује да ли треба да буде премијерског сата и посланичких питања”- рекао је Коњевић.

Коментаришући наводе о куповини гласова у Улцињу, он је казао је да “старе навике често преузимају они који су их критиковали”.

- Ипак, нека се то институционално рјешава, у ходу кроз парламент и надлежне органе- додао је Коњевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 15:42