Rasko Konjević: Podnijeću ostavku ako Vlada preživi 19. avgust / Lazar Ružić
03/08/2022 u 20:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konjević: Ako se 19. avgusta ne izglasa nepovjerenje Vladi, 20. podnosim ostavku

Konjević je kazao da za Socijaldemokratsku partiju nije nikakav problem da se preseli u opoziciju i nastaviti da djeluje iz opozicionih klupa kao što je to činila sedam godina

Potpredsjednik Vlade za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević najavio je večeras da će podnijeti ostavku na funkcije u Vladi premijera Dritana Abazovića ukoliko joj na sjednici 19. avgusta ne bude izglasano nepovjerenje.

Konjević je kazao da za Socijaldemokratsku partiju nije nikakav problem da se preseli u opoziciju i nastaviti da djeluje iz opozicionih klupa kao što je to činila sedam godina.

"Ukoliko 19. avgusta ne bude izglasano nepovjerenje Vladi Crne Gore, onda će on 20. avgusta dobiti moju pismenu ostavku i biće dužan da pokrene proceduru razrješenja u parlamentu u skladu sa Ustavom Crne Gore", rekao je Konjević za Televiziju Crne Gore.

On je istakao da će se SDP bez ikakvih problema preseliti u opoziciju.

Plo njegovoj ocjeni, forsiranje potpisivanja Temeljnog ugovora dominantno će uticati na negativne ocjene u izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Konjević smatra da nakon potpsivanja Temeljnog ugovora Crna Gora "ulazi u fazu političke nestabilnosti u kojoj je sve teže i komplikovanije", tako da će joj sve teže biti da ispuni uslove za ubrzanje integracija.

On je kazao da je Crna Gora definitivno izgubila šansu da uhvati voz za ubzane integracije u EU i konstatovao da je "odgovornost na premijeru Abazoviću" koji je na toj ideji formirao Vladu.

Smatra da je Crna Gora propustila šansu na evropskom putu koja nam se otvorila: "Mi smo do 31. trebali da izglasamo Sudski savjet, sudije Ustavnog suda i VDT-a. Upravo je Abazović govorio o inkluzivnoj vladi koja bi deblokirala proces".

Tvrdi da je Vlada zapravo formirana iz dva razloga.

"Prvi je deblokada evropskog procesa, a drugi je bio da se stvori povoljniji investicioni ambijent. Umjesto da se posvetimo tim ciljevima, Abazović se fokusirao na Temeljni ugovor sa SPC", rekao je Konjević.

Politička stabilnost se, kako je rekao, teško može očuvati ako se forsira tema mimo političkih subjekata koji su dio vlade: "Sada smo ušli u period političke nestabilnosti, plus što nijesmo završili nijednu evropsku obavezu".

Potpredsjednik Vlade očekuje da će se na sjednici 19. avgusta izglasati nepovjerenje Vladi Crne Gore izrazivši uvjerenje da će sve partije opozicije glasati za opoziv premijera i Vlade Crne Gore.

Po njegovoj ocjeni, za prvih sto dana Vlade nijedna zacrtana stvar nije urađena, nije deblokiran proces evropskih integracija i nisu deblokirane institucije u Crnoj Gori.

"Ukoliko Demokratski  front i Demokrate podrže Vladu nakon 19. avgusta onda se stvara nova parlamentarna većina koja mora zacrtati šta će biti njeni prioriteti", rekao je Konjeviuć.

Kazao je da postoje samo dvije mogućnosti - da Vlada izgubi povjerenje prostom većinom od 41 poslanika ili da se formira parlamentarna većina koja je podržavala Vladu Zdravka Krivokapića.

"Ukoliko DFi Demokrate podrže Vladu Dritana Abazovića srećno bilo, samo što će morati jasno da definišu šta će biti njihovi prioriteti. Mi želimo da stvari izvedemo na čistac i bez ikakvog problema preselićemo se u opoziciju", ponovio je Konjević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 13:23