/ Рашко Коњевић
18/04/2022 u 14:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коњевић о хапшењу Меденице: Нико не може бити изнад закона

Он је то казао коментаришући хапшење бивше предсједнице Врховног суда Весна Меденице, по налогу Специјалног државног тужилаштва

Свако ко је радио супротно правном систему Црне Горе за то мора да одговара, поручио је лидер Социјалдемократске партије Рашко Коњевић и додао да се не смије дозволити да јавност суди мимо надлежних институција. Он је то казао коментаришући хапшење бивше предсједнице Врховног суда Весна Меденице, по налогу Специјалног државног тужилаштва.

Коњевић је агенцији МИНА рекао да нико не може да буде изнад закона.

- Свако ко је евентуално радио ствари које су супротне правном систему за то мора да одговара. Једнако тако, не смијемо дозволити да јавност суди мимо институција које су за то задужене- навео је Коњевић.

Он је казао да би Тужилаштво, које је орган гоњења, најприје требало да се изјасни да би се смањиле спекулације.

- Закон треба да важи једнако за све, то је први принцип. Други принцип - не смијемо дозволити да јавност било кога, без обзира на то да ли је или није обављао државне функције, осуђује унапријед- навео је Коњевић.

Како је рекао, Тужилаштво је орган који гони и који је дужан да прикупи доказе, а судство грана власти која ће се о прикупљеним доказима изјаснити.

- Свакако, за укупну црногорску јавност није нешто што охрабрује да су у претходном периоду институције функционисале на ваљан начин, чим Тужилаштво има одређена сазнања до нивоа основане сумње на основу којих су могли да регаују на начин на који су реаговали, али препустимо то институцијама- навео је Коњевић.

Према његовим ријечима, укупно црногорско друштво треба да се учи томе да се граде јаке институције гдје неће бити привилегованих појединаца, али и да се поштује презумпција невиности и да се институције баве стварима за које су добиле мандат сходно Уставу и законима

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 15:57