Фото: Побједа / - Фото: Побједа
22/07/2021 u 12:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kоњевић: Од УРЕ и Демократа нисмо добили став за интерпелацију Братић

СДП захтијева да се министарка просвјете смијени у што краћем року

Предсједник Социјалдемократске партије Рашко Kоњевић казао је да су интерпелацију за смјену министарке просвјете, науке, културе и спорта Весне Братић понудили клубу Демократа и УРЕ и да се надају да ће се прикупити довољан број потписа да се интерпелација нађе сјутра у скупштинској процедури, преноси Побједа. 

Он је на прес конференцији СДП-а казао да одговор од посланичких клубова "Мир је наша нација" и "Црно на бијело" још нису добили.

Посланица Драгиња Вуксановић Станковић казала је да захтијевају да се Братић смијени у што краћем року.

Она је казала да је неспорно да не заслужују сви да буду руководиоци, али да смјењивати све представља бреспризорну политичку игру.

- Kључна препорука за нова постављања су партијска, једнонационална и једновјерска припадност. Због низа јавних изјава дјеловања и оваквих рјешења код ђеце и родитеља ствара осјећај несигурности и нелагоде.

Предлажемо да се Весна Братић као најодговорнија за ово стање смијени у што краћем року - навела је Вуксановић Станковић.

Није нормално да је гориво скупље него у ЕУ

Говорећи о цијенама горива у Црној Гори, Kоњевћ је казао и да је нова Влада наставила акцизну политику старе.

- Повећање цијена горица утиче на на пословање привреде и на животни стандард. 60 одсто од цијене једног литра горива узима држава од својих грађана. Протекле године је око 10 хиљада људи остало без посла, а Влада о овом не заузима ставове. СДП неће тражити оставку Владе. Ми желимо да разговарамо и нађемо начин како грађане да заштитимо од флуктуације цијена горива - казао је Kоњевић.

У поређењу са Аустријом, Словенијом и Мађарском, како је навео Kоњевић, гориво је у Црној Гори скупље девет, односно 13 одсто.

- У свим овим земљама гдје је гориво јефтиније просјечна зарада је неупоредиво већа него у Црној Гори. У свим овим земљама је акцизна политика владе другачија него код нас. Није нормално да имамо 20 или 30 одсто већу цијену горива него у многим земљама ЕУ - казао је предсједник СДП-а.

Истакао је да није сигуран да ће најављене мјере Владе пуно помоћи грађанима.

- Мислим да Влада не ради довољно на активним политикама како би поспјешила привреду. Важно је помоћи социјално најугроженијима, али овђе морамо имати активну политику која неће дозволити да нам 10 хиљада људи остане без посла у корона кризи - рекао је Kоњевић.

О именовању Вишњић

Одговарајући на питање о именовању Раде Вишњић за директорицу ОШ Југославија у Бару, Kоњевић је казао да је ријеч о обмањивању јавности.

- Једним законом је направљена сјеча 270 људи и не може бити да нико од њих није заслуживао да биде на тим позицијама. Ово је у супрутности са изјавама премијера који је тврдио да неће бити реваншизма. Чињеница је да ово није промјена на боље - поручио је Kоњевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:59