са састанка / - са састанка
31/05/2022 u 16:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Коњевић – Пич: УК снажно подржава Црну Гору на политичком и безбједносном плану

Саговорници су изразили забринутост руском агресијом на Украјину, као и на могуће импликације рата на регион Западног Балкана, указујући на значај јединственог дјеловања НАТО-а и европских партнера

Европа и Запад морају бити присутни и снажити свој утицај на Западном Балкану. У супротном, остаје стална опасност од утицаја трећих страна, истакнуто је на данашњем састанку потпредсједника Владе и министра одбране, Рашка Коњевића са сер Стјуартом Пичом, специјалним изаслаником премијера Уједињеног Краљевства за Западни Балкан.  

Наглашено је да ће УК и даље снажно подржавати Црну Гору како на политичком, тако  на плану одбране и безбједности. 

Саговорници су изразили забринутост руском агресијом на Украјину, као и на могуће импликације рата на регион Западног Балкана, указујући на значај јединственог дјеловања НАТО-а и европских партнера. 

Коњевић је истакао да Црна Гора дијели вриједности својих савезница у оквиру Алијансе. “Црна Гора у томе нема дилему, поготово у контексту агресије Русије на Украјину.“ 

Он је нагласио да је рат у Украјини у пуном свјетлу показао значај чланства Црне Горе у НАТО, указујући да Црна Гора годинама трпи утицај треће стране, те да је у блиској прошлости било тешко објаснити међународним партнерима дистинкцију између обавјештајне и религиозне стране једне вјерске заједнице, као продужене руке малигног политичког утицаја трећих страна. 

Коњевић је саопштио да ће нова Влада наставити борбу против корупције и организованог криминала, те да ће се залагати за већу политичку стабилност и убрзање ЕУ интеграција.

Изражавајући екстремну забринутост, сер Пич је истакао да се свијет пуно промијенио након инвазије Русије на Украјину. Он је указао на многоструке импликације рата, међу којима и на опасности од сигурног пораста и јачања криминалних активности на међународном плану, што је неизбјежна посљедица и њихов стални пратилац.  

Сер Пич се захвалио на придруживању Црне Горе санкцијама Русији, истичући значај јединства Европе у овом моменту. 

“Украјину морамо подржати на паметан начин – логистички, али и политички”, казао је сер Пич, указујући на дуги историјат руског утицаја у региону.    

Саговорници су размијенили ставове о безбједносној ситуацији у региону, уз констатацију да је један од кључних фактора његове стабилности политички дијалог између Београда и Приштине. 

Коњевић се захвалио на бројним донацијама УК Црној Гори и њеном одбрамбеном систему.

Састанку је присуствовала амбасадорка УК у Црној Гори, Карен Медокс и војни изасланик у Црној Гори на нерезистентној основи,  потпуковник Тимоти Вајт - Бојкот.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:56