/ TWITTER/PRINTSCREEN
14/09/2022 u 10:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konjević: Sigurniji smo i bezbjedniji kao članica NATO-a

Zajednički smo konstatovali koliko je bila ispravna odluka Crne Gore da se opredijeli za članstvo u NATO i koliko je bila ispravna odluka država članica da prihvate Crnu Goru 2017. godine da postane članioca NATO-a

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević nakon susreta sa slovačkim kolegom Jaroslavom Nađem u Bratislavi, kazao je da Crnu Goru i Slovačku veže dugotrajno prijateljstvo, posebno izgrađeno u proteklih 16 godina, od obnove crnogorske nezavisnosti.

- Imajmo u vidu Zapadni Balkan - kao uvijek važnu tačku koja može da bude motiv za neku destabilizaciju. Ministar i ja smo zajednički negdje konstatovali koliko je bila ispravna odluka Crne Gore da se opredijeli za članstvo u NATO i koliko je bila ispravna odluka država članica da prihvate Crnu Goru 2017. godine da postane članioca NATO-a, jer smo se zajednički pitali kako bi danas u političkom ili nekom drugom smislu izgledala Crna Gora nakon dešavanja u Ukrajini da nije članica NATO-a. Ipak smo danas bezbjedniji i sigurniji kao dio kolektivne bezbjednosti. Zapadni Balkan je ranjiv region, region koji se uči demokratskim procesima, i vrloje važno da ostane i politički stabilan i da dominantno ostane prozapadno orjentisan, naveo je Konjević.

Kako je dodao, mnoge treće strane imaju snažne interese na prostoru Zapadnog Balkana.

- I ukoliko Evropska unija, naši partneri u NATO-u ne obrate dovoljno pažnje na Zapadni Balkan, mi se bojimo da taj prostor neko treći može popuniti što bi bilo vrlo negativno za ukupne političke procese na Zapadnom Balkanu, naveo je Konjević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 07:00