Konjević / Foto: LAZAR RUZIĆ
30/06/2022 u 09:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Konjević tvrdi da je Zapadni Balkan interesna sfera Rusije

Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena punoj evropskoj integraciji, putu koji vidi kao jedini garant sigurnosti i prosperiteta cijelog regiona, kazao je on

Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije, tvrdi ministar odbrane Raško Konjević. 

On je na neformalnoj radnoj večeri, koju je u okviru Samita NATO-a u Madridu organizovala ministarka odbrane Kraljevine Španije Margarita Robles Fernandez kazao da je u regionu prisutan visok intenzitet hibridnih prijetnji.

- I to najviše kroz širenje dezinformacija i sajber aktivnosti, protiv kojih se može odbraniti samo uz snažnu podršku evroatlantske zajednice- kazao je Konjević. 

Naveo je da je u tom kontekstu od velikog značaja konkretna saradnja između NATO i EU, dodajući da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena punoj evropskoj integraciji, putu koji vidi kao jedini garant sigurnosti i prosperiteta cijelog regiona.

- Time će ujedno biti sužen prostor za maligni uticaj trećih država na prostoru Zapadnog Balkana- zaključio je Konjević. 

Večeri su prisustvovali ministri odbrane država članica NATO-a koji su bili saglasni da je rat u Ukrajini drastično promijenio bezbjednosnu sliku Evrope i na radikalan način opomenuo evroatlantsku zajednicu na bezbjednosnu prijetnju pod kojom se nalaze i drugi partneri i regioni, među kojima i Zapadni Balkan. 

Konstatovali su da NATO treba da zauzme proaktivnu ulogu i pruži konkretnu podršku u jačanju kapaciteta partnerima u ovom regionu, posebno Bosni i Hercegovini, čiji je ministar takođe prisustvovao večeri. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
09. avgust 2022 00:05