/ - FOTO: BOJANA CUPIC
12/10/2022 u 18:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konjević u Briselu: NATO ostaje odlučan u zaštiti savezničke teritorije

Konjević je kazao da su učesnici sastanka bili informisani od strane ukrajinskog ministra odbrane i drugih vojnih zvaničnika o aktuelnoj situaciji u toj zemlji

Solidarnost i jedinstvo koje saveznice demonstriraju prilikom donošenja ključnih strateških odluka jedan su od važnih preduslova očuvanja stabilnosti cjelokupnog evroatlantskog područja, zaključeno je nakon prvog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane, kojem prisustvije i crnogorskiministar Raško Konjević.

Sastanak, kojim predsjedava generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održava se danas i sjutra u sjedištu Alijanse u Briselu. 

- Danas je održan šesti sastanak Kontakt grupe, inicijative koju predvode SAD, na kojem je preko 50 država članica NATO i saveznica, razgovaralo dominantno sa zadatkom da pomognu Ukrajini u odbrani od agresije koju je Rusija uradila prema toj nezavisnoj zemlji- kazao je potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević u Briselu nakon sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu, održanog u okviru NAC-a. 

Istakao je da je iskazana zajednička podrška Ukrajini i dogovoreno da sve članice Alijanse i partnerske zemlje u narednom periodu nastave pomagati ovoj državi, kroz slanje vojne i humanitarne pomoći. Crna Gora je do sada uputila Ukrajini pomoć u vrijednosti od 11 odsto ukupnog budžeta za odbranu.

Konjević je kazao da su učesnici sastanka bili informisani od strane ukrajinskog ministra odbrane i drugih vojnih zvaničnika o aktuelnoj situaciji u toj zemlji.

- Zajednički smo osudili ono što se dešava posljednjih dana, a to je dodatno ugrožavanje infrastrukture, uz velike civilne žrtve, što pokazuje da ulazimo, na žalost, u novu fazu rata, gdje su na meti i objekti koji nemaju bilo koju vrstu vojne namjene- kazao je Konjević.

Kako navode u saopštenju Ministarstva odbrane, u razgovorima ministara odbrane u Briselu je, u kontekstu izmijenjenih bezbjednosnih prilika na evropskom tlu, konstatovano da će Alijansa nastaviti da unapređuje svoje kapacitete i sposobnosti u cilju pružanja efikasnog odgovora na sve vrste izazova. Takođe, jačanje prisustva savezničkih snaga na istočnim granicama jasan je pokazatelj da će NATO ostati odlučan i nepokolebljiv u zaštiti savezničke teritorije. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:26