Konjević / Foto: LAZAR RUZIC
07/11/2022 u 19:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Konjevićeva partija podržava sjutrašnje proteste: Iza neustavnih poduhvata stoji DF

Pozivamo sve one koji su privrženi vrijednostima evropske i građanske Crne Gore da u što većem broju prisustvuju protestu na kojem se brani Ustav, poručuju iz SDP-a

Socijaldemokratska partija (SDP), na čijem je čelu Raško Konjević, podržala je sjutrašnji protest ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici, navodeći da iza neustavnih poduhvata stoji Demokratski front (DF). 

Saopštenje SDP-a prenosimo u cjelosti: 

Predsjedništvo SDP-a je razmatrajući ukupnu političku klimu u zemlji ocijenilo da se Crna Gora nalazi u dubokoj političkoj, institucionalnoj i sistemskoj krizi do koje je došlo usljed  neodgovornog i neustavnog djelovanja aktera aktuelne parlamentarne većine, u prvom redu subjekata koji čine smijenjenu tehničku Vladu.

Kontinurano gaženje Ustava, zakona i bazičnih demokratskih standarda dobilo je kao vrhunac svoj epilog u nasilnom usvajanju očigledno neustavnog Zakona o predsjedniku države, čime su akteri ove operacije pokazali ne samo da ne poštuju Ustav već i da nesumnjivo djeluju po uputima i u interesu političkih centara van Crne Gore, sa ciljem njene potpune destabilizacije.

Iza svih neustavnih poduhvata, jasno je, stoji Demokratski front koji je samo produžena ruka politike zvaničnog Beograda i Moskve, a čiji je dugoročni cilj da preoblikuje vrijednosti građanske i sekularne države i da Crnu Goru nepovratno skrenu sa EU puta, a naše NATO članstvo do kraja obesmisli i kompromituju.

Prave motive ovih aktivnosti je potpuno prozrela cijela demokratska javnost i posebno međunarodna zajednica na čelu sa EU partnerima, koji su takav svoj pristup i stav pokazali i oštrim negativnim reakcijama na usvojene izmjene Zakona o predsjedniku.

Crna Gora mora reći odlučno ne antievropskoj, antigrađanskoj i anticrnogroskoj politici koju predstavlja proruski DF, a koju nažalost slijepo slijede neke partije nominalno građanske provenijencije, i to je jedini način da zemlja uđe u period neophodne stabilizacije.

SDP stoga podržava najavljene građanske proteste čiji je cilj raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i odustajanje od neustavnog Zakona o predsjedniku, čime bi se stvorili uslovi za neophodan dijalog oko svih otvorenih pitanja.

SDP poziva sve one koji su privrženi vrijednostima evropske i građanske Crne Gore da u što većem broju prisustvuju protestu na kojem se brani Ustav, naša evropska budućnost i sve bazične vrijednosti savremenih civilizovanih društava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 17:03