/ - Драган Копривица
23/09/2021 u 10:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Копривица: Без резултата Скупштине у испуњавању политичких критеријума

По истом моделу, посланице и посланици су се понашали када је у питању избора чланова Судског савјета, па се, због тог неодговорног понашања, наставила пракса изговора и окривљавања

Скупштина Црне Горе, у првој години сазива, није успјела да постане кључни политички форум за успостављање дијалога власти и опозиције и рјешавање сада већ опасне друштвене кризе, већ је кренула погрешним путем којим је ишао и претходни сазив. То сматра Драган Копривица, извршни директор ЦДТ-а.

-Иако је направљен значајан корак напријед у повећању транспарентности рада Скупштине, иако је дјелимичан напредак остварен и у јачању њене контролне улоге, посланице и посланици нијесу имали довољно ауторитета за покретање стварног дијалога о компликованим проблемима чије рјешавање захтијева квалификовану већину, па је Скупштина у првих годину рада у овим областима имала само епизодну улогу-наводи он.

Додаје: "Након годину рада овог сазива јасно је да нема политичке воље за изборну реформу".

-Партијама су у протеклој години били много важнији бојкоти, политичке игре и надгорњавања од интереса заједнице и друштва. Овим је изгубљено драгоцјено вријеме, па преостаје да се изборно законодавство, ако икад, мијења у изборним годинама. Зато у испуњавању овог важног политичког критеријума за чланство у ЕУ нијесмо направили никакав напредак-сматра он.

Додаје: "По истом моделу, посланице и посланици су се понашали када је у питању избора чланова Судског савјета, па се, због тог неодговорног понашања, наставила пракса изговора и окривљавања, док реформа судства стоји".

-Слично је и са избором судија Уставног суда, па због овог “одговорног” понашања политичких елита полако клизимо у додатну правну несигурност нашег друштва. Поред штете нашем европском путу, поред немогућности да позитивно утиче на унутрашњу стабилност, овакав положај Скупштине, немогућност рјешавања проблема и њена институционална инфериорност доводе нас до ситуације да све већи број јавних актера заговара укључивање међународне заједнице као посредника у рјешавању друштвене кризе. Нажалост, док потенцијал за тензије и сукобе сваким даном расте, све смо ближи некој врсти међународног протектората, а већина посланика власти и опозиције игра само њима познате политичке игре-наводи он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:23