Koprivica i Miler / - FOTO: GOV.ME
11/11/2023 u 12:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Koprivica-Miler: Austrija snažno podržava reforme u oblasti pravosuđa i antikorupcije

Ključne prioritete u toj oblasti predstavljaju rješavanje preostalog v. d. stanja u pravosuđu – izbor VDT-a u punom kapacitetu, izbor sedmog sudije Ustavnog suda, kao i izbor preostala tri člana Sudskog savjeta - naglasio je Koprivica

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica sastao se sa ambasadorom Austrije Karlom Milerom, koga je upoznao sa klučnim ciljevima 44. Vlade Crne Gore, naglasivši, u tom kontekstu, poseban značaj planiranih reformi u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije. Izražavajući zadovoljstvo tradicionalnim prijateljskim bilateralnim odnosima dviju država, a posebno kontinuiranom podrškom Austrije procesu integracije naše zamlje u Evropsku uniju, potpredsjednik Koprivica je istakao: „Crna Gora u Austriji vidi činioca koji najbolje razumije odnose na Zapadnom Balkanu i može da značajno da doprinese integraciji Regiona u EU“.

Koprivica je sagovornika upoznao sa setom institucionalnih reformi koje Vlada namjerava da sprovede u oblasti pravosuđa, a koje predstavljaju preduslov za ozdravljenje društva i uspostavljanje vladavine prava.

- Ključne prioritete u toj oblasti predstavljaju rješavanje preostalog v. d. stanja u pravosuđu – izbor VDT-a u punom kapacitetu, izbor sedmog sudije Ustavnog suda, kao i izbor preostala tri člana Sudskog savjeta - naglasio je Koprivica.

U tom cilju, on je izrazio očekivanje da će se, u duhu pozitivne političke klime koja je ostvarena odlaganjem popisa, produbiti dijalog sa parlamentarnom opozicijom, kako bi se u postupku imenovanja funkcionera u pravosuđu došlo do ličnosti od nespornog profesionalnog integriteta i sa najvećom podrškom i ugledom u društvu.

Kada je riječ o reformi zakona iz ove oblasti, potpredsjednik Koprivica je posebno naglasio opredjeljenje Vlade da se taj proces sprovede u tijesnoj saradnji i konsultacijama sa institucijama Evropske unije.

Takođe, istakao je da Vlada, u okviru svojih nadležnosti, pruža punu podršku Specijalnom državnom tužilaštvu i glavnom specijalnom tužiocu, kao i Specijalnom policijskom odjeljenju koji su svojim dosadašnjim djelovanjem povratili povjerenje građana u profesionalnost i nepristrasnost u borbi protiv najtežih oblika kriminala.

Kada je riječ o reformi zakonodavnog okvira za borbu protiv korupcije, među kojima su Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću, Zakon o sprječavanju korupcije, Zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma, te Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, potpredsjednik Koprivica je istakao namjeru Vlade da rješavanju ovog problema pristupi cjelovito, kako kako bi se uspostavio sistem koji će biti otporan na fenomen korupcije ne samo u primjeni i sprovođenju, nego i u procesu donošenja propisa.

On je posebno značajnim ocijenio uspostavljanje mehanizma kojim se sprečava ovladavanje institucijama, putem kvalitetnog regulisanja oblasti finansiranja političkih subjekata. Na taj način će se doprinijeti kako jačanju zdrave konkurencije u privredi, tako i sprečavanju neželjenih političkih uticaja spoljnih subjekata, koji ne dijele evropske demokratske vrijednosti.

Izražavajući uvjerenje da će nova Vlada istrajati u ostvarivanju zacrtanih ciljeva i uspjeti da se izbori sa svim izazovima, ambasador Miler se saglasio sa ocjenom da je izmjena zakonodavnog okvira jedan od najvažnijih preduslova za uspostavljanje vladavine prava i uspješnu borbu protiv korupcije.

On je naglasio da je ausrijska strana spremna da pruži svaku vrstu ekspertske pomoći u izgradnji i jačanju administrativnih i institucionalnih kapaciteta naše države na putu evropske integracije.

- Jedan od pravaca na putu ozdravljenja institucija je sticanje znanja i primjena pozitivnih iskustava, koje je Austrija spremna da podijeli sa Crnom Gorom - rekao je ambasador Miler.

Sagovornici su se saglasili da sradnju dviju država treba proširiti u oblasti edukacije crnogorskih službenika u Austriji, što može dati značajan doprinos jačanju crnogorskih institucionalnih i administrativnih kapaciteta u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

- Želimo da to budu ne samo kratkoročni, nego i dugoročni programi edukacije i obuke naših službenika, posebno na planu antikorupcionih mehanizama - zaključio je Koprivica.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 20:22