фото: Драган Копривица / - фото: Драган Копривица
10/11/2021 u 10:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Копривица: Не игнорисати вољу 46 посланика

Подсјећа јавност, иницијативу су одмах након слања подржали УРА, СНП, ДПС, Бошњачка странка а нешто касније и СДП и СД

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) позива предсједника Скупштине и посланичке клубове да омогуће да се на дневном реду Треће сједнице Другог редовног засиједања нађе наш предлог о оснивању радног тијела Скупштине које би се бавило недозвољеним страним уплитањима у демократске процесе, саопштио је извршни директор ЦДТ-а Драган Копривица.

Како наводи, у ЦДТ-у сматрају да је од 18. марта, кад смо овај предлог упутили Скупштини и цјелокупној јавности, прошло доста времена, и да би било професионално и коректно чути објашњење зашто се њихова инцијатива игнорише.

 - Ово је нарочито значајно ако се има у виду да су иницијативу подржали клубови који припадају скупштинској већини и опозицији, а који заједно броје 46 посланика/ца - истиче он.

Подсјећа јавност, иницијативу су одмах након слања подржали УРА, СНП, ДПС, Бошњачка странка а нешто касније и СДП и СД.

 - Због тога би било посебно важно да се у сусрет изборним и другим процесима који очекују наше друштво, о страним утицајима, без обзира од кога они долазили, расправља у најзначајнијој црногорској институцији а не на улици, митинзима, медијима или друштвеним мрежама. Да се и на тај начин, кроз третирање проблема у оквиру институција, предуприједе могуће тензије, екстремизам и сукоби који могу бити изазвани и уплитањима са стране, а Парламент изграђује као суштински важно политичко тијело - навео је Копривица.

Зато посебно позива клубове који су их подржали да се енергично заложе да се овај предлог макар расправи у Скупштини како бисмо могли видјети ко заиста заступа европске начине рјешавања проблема.   

 - Подсјећамо да је наша иницијатива припремљена по узору на Посебни комитет за страно мијешање у све демократске процесе у ЕУ (ИНГЕ), који дјелује у оквиру Европског парламента. Мандат ИНГЕ одбора Европског парламента је да ради на процјени нивоа страних пријетњи у различитим сферама: главни национални и европски избори широм ЕУ; кампање дезинформација на традиционалним и друштвеним медијима ради обликовања јавног мнијења; сајбер напади који циљају критичну инфраструктуру; директна и индиректна финансијска подршка и економска принуда политичких актера и субверзија цивилног друштва - додаје он.

Он вјерује да слично скупштинско тијело никад није било потребније Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 08:59