Momo Koprivica / - SRDJAN BOLJEVIC
03/11/2023 u 19:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koprivica: Obnovićemo Savjet za borbu protiv korupcije

Afera “Tunel” kompromitovala je bezbjednosni sektor i pravosudne institucije i ta priča mora dobiti epilog

Odlučna i korjenita reforma antikorupcijskog zakonodavstva jedan je od ciljeva nove vlasti, izjavio je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju za RTCG.

- Tu prije svega mislim na Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, na način da ga reformišemo sa najefikasnijim uporednim modelima i da niko ne bude izuzet od primjene tog zakona. Takođe, mislim i na Zakon o sprječavanju korupcije i Zakon o sprječavanju novca i finansiranja terorizma - kazao je Momo Koprivica za RTCG.

U sklopu sveobuhvatnije borbe protiv korupcije potrebno je redefinisati rad Savjeta za borbu protiv korupcije.

- Neophodno je redefinisati i revitalizovati nacionalni Savjet za borbu protiv korupcije, na način da se redefinišu pravila po kojima radi i što je u skladu s preporukama GREKO-a, da se utvrdi njegova jasna uloga. A ovo tijelo je svakako važno i za zdravlje izvršne vlasti, kako se detektovali svi korupcijski rizici - kazao je on.

On je poručio da što se tiče personalnih rješenja "u svim sferama društva postoji veliki broj časnih i čistih profesionalaca, koji su se u prethodnom periodu borili protiv svih oblika bezakonja, takođe i uslobodnom društvu, tu mislim na civilni sektor, akademsku zajednicu, postojeznačajna i respektabilna imena.

On je izrazio uvjerenje da će kroz propisane procedure ikadrovsku selekciju i angažovanje najboljih, a ne najgorih, doći se do rješenja koje će uživati visok stepen povjerenja u društvu.

- Angažovanjem profesionalaca biće u velikoj mjeri suzbijen problem curenja informacija, ali svakako da treba raditi na sistemskim unapređenjima, kao štoje preklasifikovanje dokumenata, primjena tehnologije, na jačanju bezbjednosne kulture, ali i izgradnji procedura, na način da se zna ko je i kad bio u posjedu određenih informacija, do čijeg je curenja došlo, kako bi se primijenili jasni mehanizmi za procesuiranje onih koji su se ogriješili o zakon. - kazao je Koprivica.

Nedavna afera “Tunel”, podsjeća Koprivica, kompromitovala je bezbjednosni sektor i pravosudne institucije i ta priča mora dobiti epilog.

- Neophodno je da se utvrde propusti i razlozi za propuste bezbjednosnog sektora u slučaju, koji su evidentni i jasnopostoje, ali i da dođe do reforme, da se to više nikada ne bi ponovilo i da imamo integritet dokaznog materijala i integritet lanca dokazivanja - kazao je vicepremijer.

Koprivica je poručio da je neophodno formirati Centar za čuvanje dokaznog materijala, po uzoru na američke ustanove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:19