Са састанка Ђукановића и Корчика / - Кабинет предсједника
16/07/2021 u 17:23 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Корчик: Ђукановић гарант европског пута Црне Горе

Заузврат, и то кажем у име Словачке, можете бити сигурни да наша Влада у ЕУ говори како jе jасно да ако државе напредуjу у прогресу, мораjу напредовати и према ЕУ, истакао је Корчик

Предсjедник Мило Ђукановић се бори за Црну Гору и jасно jе да он представља гаранциjу усмjерења Црне Горе ка Европскоj униjи и несумњиво види њену будућност у ЕУ, казао jе министар за вањске и европске послове Словачке Иван Корчок.

Како jе саопштено из кабинета предсjедника, Ђукановић jе током другог дана посjете Братислави био гост на ручку коjи jе у његову част приредио Корчок.

Из Ђукановићевог кабинета су истакли да су у изузетно отвореном и садржаjном разговору размотрена су броjна актуелна питања о билатералноj сарадњи, регионалном контексту и европскоj перспективи Западног Балкана.

Корчок jе уз добродошлицу Ђукановићу исказао задовољство приликом да наставе недавни разговор из Подгорице.

– Словачкоj jе важно да осjећате нашу заинтересованост за Црну Гору и Западни Балкан и наш интерес у томе да постижете циљеве на интеграционом путу – истакао jе Корчок.

Корчок је додао и да су имали дуг разговор и о стању Европске уније.

– Желим са овог мjеста да охрабрим Владу да и даље ради на реформама и одржава европски курс jер jе данас заиста у ЕУ битно шта ради Црна Гора, шта ради Влада, не смиjу постоjати никакве сумње шта се дешава у областима транспарентности и владавине права jер су ово основне ствари без коjих не можемо кренути наприjед. Заузврат, и то кажем у име Словачке, можете бити сигурни да наша Влада у ЕУ говори како jе jасно да ако државе напредуjу у прогресу, мораjу напредовати и према ЕУ. Дакле, господине предсjедниче, наjљепше Вам хвала за оваj разговор, за Ваше лидерство, и будућност Црне Горе jе у ЕУ – нагласио jе Корчок.

Ђукановић jе указао на важност разговора коjе jе имао у Братислави у години у коjоj обиљежавамо 15 година независности и дипломатских односа двиjе државе, али и у односу на континуирану размjену мишљења са приjатељима у тренутку важном за дефинисанjе даље подршке Словачке Црноj Гори и Западном Балкану.

Саговорници су исказали сагласност око блиских и одличних односа Црне Горе и Словачке, уз заjедничку оцjену о потреби даљег интензивирања економске и инвестиционе сарадње кроз организовање састанка Мjешовите економске комисиjе и сусрет привредника, као и промоциjу Црне Горе као традиционалног туристичког тржишта у Словачкоj, додаjу из Ђукановићевог кабинета.

Током разговора, у коjем jе учествовао и извjестилац ЕП за Црну Гору Владимир Билчик, наjвише пажње посвећено jе унутрашњо-политичким и регионалним приликама у контексту даљег европског пута.

– Са Словачке стране jе високо оциjењено да jе опредjељење Црне Горе ка чланству у ЕУ недвосмислено и да без обзира на то што Црна Гора препознаjе недостатке унутар Униjе данас, ни у jедном тренутку не сумња у будућност у њоj. Ђукановић jе захвалио за отвореност и разумиjевање коjе су исказали и министар Корчок и извjестилац Билчик, истичући да jе потпуно проширење ЕУ и НАТО, наjбољи одговор на изазове Западног Балкана – закључуjу у Ђукановићевом кабинету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:09