зорка кордић / - зорка кордић
23/03/2022 u 11:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кордић: Црна Гора да ради на укључивању цивилног сектора у преговоре са ЕУ

Кордић је казала да је поносна на чињеницу да је Црна Гора од почетка приступних преговора укључила представнике цивилног друштва у радне групе и да су они дали значајан допринос спровођењу реформи

 Црна Гора опредијељена је да са државама региона унапређује модел за суштинско укључивање цивилног сектора у процесе креирања јавних политика и преговора са Европском унијом (ЕУ), казала је главна преговарачица Црне Горе са Унијом Зорка Кордић.

Из Генералног секретаријата Владе саопштено је да је Кордић разговарала са представницама Центра за промоцију цивилног друштва из Сарајева, Дајаном Цвјетковић и Лејлом Мијовић.

- Црна Гора је опредијељена да, заједно са земљама региона, ради на унапређењу модела за суштинско укључивање цивилног сектора у процесе креирања јавних политика и преговора с ЕУ - рекла је Кордић.

Кордић је истакла да тиме желе валоризовати учинке пројеката цивилног друштва и допринијети јачању њихових капацитета.

- За нас је то важно у контексту процеса приступања ЕУ и усвајања европског система вриједности, а посебно због тога што се на тај начин изграђује и учвршћује партиципативна демократија - казала је Кордић.

Она је додала да је поносна на чињеницу да је Црна Гора од почетка приступних преговора укључила представнике цивилног друштва у радне групе и да су они дали значајан допринос спровођењу реформи и напредовању према чланству у ЕУ.

Кордић је, како је саопштено, нагласила да је потребно заједнички радити на иновирању модела сарадње.

Наводи се да су Цветковић и Мијовић представиле пројекат СМАРТ Балканс – Цивилно друштво за повезан Западни Балкан.

Циљ пројекта је, како су казали из Генералног секретаријата, јачање партиципативне демократије и евроатлантских интеграција на Западном Балкану, кроз оснаживање организација цивилног друштва и мрежа ради снажније и активније улоге у креирању инклузивнијих друштава за одрживи развој у Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Црној Гори, Сјеверној Македонији и Србији.

- Истакле ду да пројекат, у вриједности од 17 милиона еура, финансира Краљевина Норвешка и најавиле одржавање велике конференције у јуну у Црној Гори, на којој ће бити представљен пројекат - каже се у саопштењу.

Кордић је истакла да је задовољна због отворене иницијативе.

Како је навела, Канцеларија за европске интеграције спремна је на сарадњу у реализацији постављених циљева.

- Договорено да обје стране идентификују конкретне области сарадње, кроз увезивање с процесом европске интеграције - додаје се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:17